Salašarsko pozorište slavi 35 godina

"Tanjasinhaz" je putujuće pozorište, jedino te vrste u Srbiji, ali jedinstveno i u celoj Evropi, koje po vojvođanskim selima organizuje predstave na poljanama i livadama za publiku koja retko ima priliku da posećuje pravo pozorište

04. jula 2012

Ansambl salašarskog pozorista „Tanjasinhaz“ počeo je u vojvođanskom mestu Kavilu pripremu nove predstave pod nazivom „Etapa“, kojom će obeležiti 35 godina postojanja.

„Tanjasinhaz“ je putujuće pozorište, jedino te vrste u Srbiji, ali jedinstveno i u celoj Evropi, koje po vojvođanskim selima organizuje predstave na poljanama i livadama za publiku koja retko ima priliku da posećuje pravo pozorište.

Predstavu „Etapa“ na mađarskom jeziku za ovu priliku napisala je dramaturškinja Kata Đarmati, režiju potpisuje Zoltan Puškaš, a glumački ansambl sastavljen je od mladih glumaca sa klase na mađarskom jeziku Akademije umetnosti u Novom Sadu.

„Tekst predstave govori o tradiciji i novim vremenima. Radnja prati glavnog junaka, koji može biti bilo koji čovek, a koji dolazi do spoznaje da su ljudski odnosi poremećeni u svetu modernih tehnologija i zalaže se da se to promeni“, rekla je agenciji Beta autorka teksta Kata Đarmati.

Ona je rekla da predstava donosi i suprotnosti, jer se u njoj pojavljuje i sin glavnog junaka koji „prati reč novih vremena“.

Kata Đarmati je dodala da je predstava višeslojna i da dotiče teme raznih društvenih problema kao što su stanje u selima, bankama ili medijima, kao i da povlači paralelu između toga „kako je sve to bilo u prošlosti, a kako je danas“.

Putujuće pozorište je „veoma značajno, ne samo za gledaoce, već i za glumce sa akademije jer im pruža jedinstvenu šansu. Umetnost i rad na salašu u Kavilu, dok tokom tri nedelje zajedno stvaramo predstavu, dešavaju se svakodnevno i svi rade sve“, kazala je
Đarmati.

Premijera predstave „Etapa“ zakazana je za 28. jul u Kavilu nakon čega će za 26 dana ansambl održati još 26 predstava u Banatu i Bačkoj, a tokom turneje će na traktoru preći oko 800 kilometara seleći se iz mesta u mesto.

„Salašarsko pozorište“ osnovano je 1978. godine sa zadatkom da igra popularne predstave u malim mestima gde pozorište ne postoji i do sada je odigralo više od 700 predstava.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga