Salaj: Pandemija korona virusa ne može se prevazići bez slobode medija

"Drago nam je što je Ana Lalić oslobođena ali i dalje zahtevamo da njeni izvori budu zaštićeni kao i da se protiv novinarke odbace optužbe"

23. apr 2020

Srbija je u ovogodišnjem izveštaju o medijskim slobodama organizacije Reporteri bez granica (RSF) nazadovala zbog više problema u domenu slobode medija – a ne zbog jednog konkretnog slučaja, rekao je za Glas Amerike Pavol Salaj, koji je u toj organizaciji zadužen za Evropsku uniju i Zapadni Balkan.

Salaj je reao da na određivanje pozicije država u okviru Indeksa slobode medija utiču dva paramtera – aktuelna situacija u samoj državi i pozicioniranje drugih zemalja.

„Kada je reč o Srbiji – u 2019. smo uočili nekoliko problema. Jedan od njih je sporo napredovanje suđenja u slučaju napada na novinara Milana Jovanovića. Takođe, prisutni su i drugi problemi – diskreditujuće kampanje protiv nezavisnih novinara, koje sprovode provladini tabloidi. Kao i kampanje protiv njih koje se vode preko interneta„, rekao je Salaj.

On je dodao da vlasti Srbije nisu preduzimale korake u pogledu zaštite slobode medija na početku pandemije korona virusa.

„Pokušaj da se ućutkaju istraživački mediji koji kritički izveštavaju o korona virusu je duboko pogrešan. Mi u RSF smatramo da se ovakva vrsta zdravstvene krize ne može prevazići bez snažne zaštite slobode medija. Zato smo se obraćali UN stavom da pravo na tačnu informaciju takođe spada u prava – kao i elementarno pravo na zdravlje“, rekao je.

Salaj je podsetio na slučaj novinarke Ane Lalić – koja je kritički izvestila o situaciji u jednoj bolnici u Vojvodini.

„Pretrpela je brutalno hapšenje, telefoni i računari su joj zaplenjeni. Ne samo da je bila žrtva uznemiravanja – već su i njeni izvori mogli biti kompromitovani. Drago nam je što je Ana Lalić oslobođena ali i dalje zahtevamo da njeni izvori budu zaštićeni kao i da se protiv novinarke odbace optužbe“, ukazao je Pavol Salaj u intervjuu Glasu Amerike.

Salaj je ukazao na potrebu zaštite nezavisnih medija i uzbunjivača dodajući da su nezavisni mediji na meti napada provladinih medija čiji je cilj da ih diskredituju.

„To je opšte stanje koje je potrebno promeniti. Deluje da, u pojedinim prilikama, zvaničnici vlasti ohrabruju kampanje uznemiravanja novinara“, rekao je.

Salaj je ocenio i da se novinarstvo već nalazilo na udaru nekoliko kriza kada se pojavila pandemija korona virusa što je dodatno pogoršalo situaciju.

On je ukazao da postoji veza između pozicije države u Indeksu Reportera bez granica i mera koje je primenila nauštrb slobode medija. „Odgovarajući primer za to je Kina, jedna od poslednje plasiranih država sveta, za koju postoje sumnje da je tajila informacije, usled čega je udar pandemije žešći, nego da je na primer, dopustila slobodno izveštavanje o tome. Drugi primer je Iran – država koja je takođe pojačala cenzuru“, dodao je.

Takođe, prema njegovim rečima, prisutne su i druge krize – ekonomska kriza zbog koje je potrebno razvijanje novih poslovnih modela, ali i političke i društvene krizekoje se  ogledaju  tome što delovi društva grade i promovišu nepoverenje u medije, a sve to podržavaju ekstremističke političke struje.

Najozbiljna kriza su, međutim, „autoritarni režimi, koji pokušavaju na različite načine da se dočepaju medija, a to narušava slobodu“, naglasio je Salaj.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga