Koordinator SNS-a Branko Malović tužio sajt Pančevo Si Ti i kolumnistkinju Danasa

"Reč je o najnovijem slučaju pritiska na profesionalno, slobodno, objektivno i kritičko novinarstvo"

22. okt 2018

Redakcija sajta Pančevo Si Ti saopštila je danas da je protiv njih tužbu podneo koordinator Srpske napredne stranke (SNS) za Južnobanatski i Podunavski okrug i potpredsednik Izvršnog odbora SNS-a Branko Malović.

Malović preko beogradskog Ortačkog advokatskog društva “Stojković” na ime naknade štete i ublažavanja duševnih boli od sajta “Pančevo Si Ti” traži 500.000 dinara.

Tužbu je podneo zbog teksta slobodnog novinara Nenada Živkovića, „Partijska država + proveren kadar = naprednjačko vladanje”, koji je na sajtu objavljen 9. jula ove godine.

Redakcija sajta je saopštila da je reč o najnovijem slučaju pritiska na profesionalno, slobodno, objektivno i kritičko novinarstvo.

Dodali su da su o tome obavestili kolege, zatim reprezentativna novinarska udruženja u Srbiji, nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, nezavisna regulatorna tela, Misiju OEBS-a i Delegaciju Evropske unije u Srbiji, kao i druge predstavnike međunarodne zajednice akreditovane u Srbiji.

Malović je, pored sajta Pančevo Si Ti, tužio za uvredu i kolumnistkinju lista Danas Draganu Rakić i od nje, kao i od sajta, traži 500.000 dinara na ime naknade štete za ublažavanje društvenih boli.

Malović je tužbu podneo zbog kolumne “Šta premijerka radi sa šefom SNS jurišnika”, koji je Danas objavio 25. septembra ove godine.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović ocenio je da je ovaj slučaj još jedan od primera na osnovu kojeg je jasno da se vlast u Srbiji oglušuje o zahteve novinarskih i medijskih udruženja.

“Jedan od najvažnijih zahteva koji smo podneli Koordinacionom telu Vlade Srbije za saradnju sa medijima jeste da se obustavi sudska kampanja koja se vodi prema medijima koji imaju nezavisnu udređivačku politiku, pošto smatramo da je to jedan od veoma ozbiljnih, dodatnih pritisaka na slobodu medija”, naveo je Sejdinović.

Podsetio je da i po domaćim zakonima i po praksi Evropskog suda za ljudska prava javni funkcioneri moraju da trpe iznošenje kritičkog mišljenja, pa tako i Malović, koji zvanično nije funkcioner, ali je izuzetno uticajan čovek od čijih odluka zavisi sudbina mnogih ljudi.

“Mediji koji nisu bliski vlasti su na ivici egzistencije, izloženi svakoj vrsti diskriminacije, i novčane kazne, odnosno naknade, mogu da ugroze njihov opstanak. Tim pre jer u praksi imamo po nezavisne medije veoma ‘čudne’ sudske odluke. Nažalost, ovo je primer da se vlast oglušuje o naše zahteve”, kazao je Sejdinović agenciji Beta.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga