Sajt Pančevo Si Ti: Demokratska javnost da reaguje na kampanju linča protiv Nenada Živkovića

Kampanja usledila nakon što je Nenad Živković govorio na građanskim protestima

25. feb 2019

Redakcija sajta Pančevo Si Ti pozvala je danas demokratsku javnost u zemlji i inostranstvu da ispolji solidarnost sa svim novinarima koje prorežimski mediji “targetiraju kao legitimnu metu” i da reaguje na kampanju poziva na linč novinara tog sajta Nenada Živkovića.

Redakcija je u saopštenju za javnost pozvala novinarska udruženja i sindikate, nevladine organizacije koje brane ljudska prava, nezavisna regulatorna tela, međunarodnu zajednicu, ambasade prijateljskih zapadnih zemalja i svakog pojedinca posvećenog afirmaciji vrednosti građanskog društva da odbrane slobodu mišljenja i izražavanja, slobodu javne reči i etičke standarde profesionalnog novinarstva koji su u Srbiji dramatično ugroženi, o čemu najbolje svedoči slučaj napada na Živkovića.

“Pozivamo vas da ispoljite uzajamnost i solidarnost sa svakom koleginicom i kolegom koje prorežimski mediji targetiraju kao legitimnu metu samo zato što, baveći se novinarskim poslom u skladu sa profesionalnim pravilima, kritički promišljaju društvenu stvarnost u Srbiji”, navodi se u saopštenju sajta Pančevo Si Ti (pancevo.city).

Oni su naveli da iza kampanje linča na Televiziji Pančevo stoji njen glavni i odgovorni urednik Miroslav Milakov i dodali da je kampanja počela nakon što je Nenad Živković govorio na protestu “Jedan od pet miliona”, održanom 22. februara u tom gradu

Usledila su tri priloga, emitovana od 22. do 24. februara, u kojima se Milakov obračunava sa Živkovićem na izrazito neprofesionalan i vrlo neprimeren način, “koristeći neistine, obmane i izmišljotine s ciljem da diskredituje Živkovića kao ličnost”, piše u saopštenju.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije su u subotu osudili javni linč koji je Televizija Pančevo pokrenula protiv Živkovića i pozvali javnost da se odlučno suprotstavi “gebelsovskim” propagandističkim hajkama protiv profesionalnih novinara.

Milakov je Živkovića u prilozima nazivao „smradom”, „separatistom”, „klasičnom lažovčinom”, „dangubom”, koji „pljuje po sopstvenom narodu”, „zagovornikom nasilja”.

“Medijski i novinarski profesionalci stalna su meta medija pod kontrolom režima, a poslednjih nekoliko meseci, od kako su započeli građanski protesti, napadi na novinare se sve više intenziviraju. Zbog kreiranja atmosfere odmazde prema svima koji se kritički odnose prema aktuelnoj valsti, profesionalnim novinarima otvoreno se preti i na društvenim mrežama. Sve te pretnje i napade neretko podgrevaju i pojedini visoki funkcioneri vlasti”, naveli su NUNS i NDNV.

Podsetili su da na desetine podnetih prijava nadležnim državnim organima zbog pretnji novinarima ostaju bez ikakvog epiloga pa je potpuno očigledno da profesionalni novinari ne uživaju pravnu zaštitu u ovoj zemlji.

Propagandističke priloge možete pogledati na sledećim linkovima:


(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga