Sajt Naše mesto: Nije bilo nikakve akcije spasavanja mladića iz Kule na Fruškoj gori

"Reč je o velikom nesporazumu i pitanje je, kako je očigledno lažna vest stigla do medija, kada smo mi zvali samo službu spasavanja"

23. dec 2018

Već nekoliko dana, lokalni, ali i veliki nacionalni mediji bruje o dva momka iz Kule koji su u subotu, 15. decembra 2018. godine u akciji spasavanja izvučeni iz „kandži zavejane Fruške gore“. Između ostalih, ovu nesvakidašnju vest je preneo i naš portal.

O akciji spasavanja dvojice zavejanih mladića iz Kule, prvo je pisao novosadski portal “NS uživo“. Vest se proširili brzinom svetlosti i ubrzo su ovu informaciju preneli portal “021.rs”, “Kurir”, “Novosti”, “b92”, “Informer”, “Smedia”, pa čak i “Bijeljina online”, ali na kraju i naš portal. Naravno, pored internet izdanja, u “akciju izveštavanja” su se uključili i tradicionalni mediji sa svojim štampanim izdanjima, a bilo je čak i TV uključenja iz Novog Sada.

Pošto su akteri priče iz Kule, nakon što je naš portal preneo istu informaciju, kontaktirao nas je jedan od dvojice mladića (ime poznato redakciji) sa željom da, pored već objavljenih informacija, objavimo i njegovu verziju priče. U skladu sa svim novinarskim kodeksima, mi smo pristali i ovom prilikom prenosimo priču o tome šta se tačno desilo tog 15. decembra na zavejanoj Fruškoj gori.

“Na Frušku goru smo došli u petak oko 11 časova prepodne, sa namerom da prenoćimo u prirodi, kao što smo to radili već veliki broj puta. Kampovanje sa minimalno opreme je naš hobi i od početka jeseni smo Frušku goru posetili nekoliko puta. Udaljili smo se oko jedan sat hoda od manastira i sela Rakovac i postavili kamp. Ubrzo je počela da pada kiša pomešana sa snegom, međutim, nama to nije predstavljao problem jer smo uvežbani za ovakve situacije. Kao i svaki put, naložili smo vatru, spremili hranu, prikupili još drva za noć i dan je prošao skroz normalno. U toku noći, sneg je pojačano padao i tu smo se malo zabrinuli. Pošto je dan bio dugačak i naporan, zaspali smo bez problema. Rano ujutro kada smo se probudili, Fruška gora je bila zavejana i na mestu našeg kampa je bilo skoro 50cm snega. Odlučili smo da preskočimo doručak i odmah spakujemo stvari i krenemo prema selu Rakovac, kako bismo “uhvatili” gradski autobus do Novog Sada, kako smo i došli ovde.”

“Naši problemi počinju upravo ovde. Pošto smo bili zabrinuti da ne ostanemo bez prevoza do Novog Sada, koji je udaljen sat vremena vožnje, i da ne stojimo pored puta po minusu ne znajući kako ćemo stići do grada, pokušali smo da pozovemo autobusku stanicu i informišemo se o redu vožnje, jer smo pretpostavili da je izmenjen zbog snega. Ubrzo smo saznali da gradski prevoz ne funckioniše u tom delu Fruške gore zbog velikog snega. Pokušali smo da pozovemo taxi, međutim dobili smo istu informaciju. Putevi su zavejani, a mi smo zarobljeni na planini. Naš najveći problem nije bio sneg, nismo bili promrzli, niti dezorijentisani, kao što su to mediji preneli. Nije istina da nismo imali signala, istina je da signala bilo u šumi, odakle smo obavili sve pozive. Mi jednostavno nismo imali načina da dođemo do grada.”

“Pošto se planinarenjem bavimo dugo, u imeniku imamo sve kontakt telefone službi spasavanja, pa smo rešili da ih pozovemo i saznamo da li postoji mogućnost da se oni probiju kroz sneg do sela Rakovac i tako dođu po nas. Pozvali smo spasilački tim, koji je potom kontaktirao čuvarsku službu NP “Fruška gora”. U dogovoru sa njima, čekali smo ih u manastiru Rakovac, koji nam je bio poznat od ranije i do koga smo znali put. Ubrzo je stigao automobil sa jednim čovekom koji nas je odvezao do prve stanice do koje vozi gradski autobus. I to je to, nije bilo nikakve “akcije”, reč je o velikom nesporazumu i pitanje je, kako je očigledno lažna vest stigla do medija, kada smo mi zvali samo službu spasavanja?!”

U izvornom tekstu se navodi i izjava dr Aleksandre Dobrović iz novosadske hitne pomoći, ali prema rečima mladića, njih niko nije vozio u hitnu pomoć, niti su oni sami potražli pomoć u bilo kakvoj zdravstvenoj ustanovi.

Momci koji su u poslednjih nekoliko dana postali glavna vest u velikom broju medija, pitaju se kako su ove lažne informacije izašle iz NP “Fruška gora” i ko je “zaradio poene” na očigledno lažnoj akciji spasavanja.

(Naše mesto)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga