Sahranjen Nelson Mandela

Bivši južnoafrički predsednik Nelson Mandela sahranjen je u nedelju u pokrajini Istočni Kejp, u selu Kunu, gde je proveo detinjstvo

16. dec 2013

Bivši južnoafrički predsednik Nelson Mandela sahranjen je u nedelju u pokrajini Istočni Kejp, u selu Kunu, gde je proveo detinjstvo.

Sahrani je posle desetodnevne žalosti prethodila ceremonija na imanju Mandeline porodice kojoj je prisustvovalo oko 4.500 ljudi, uključujući brojne državnike, rođake i veterane borbe protiv aparthejda.

Predsednik Južne Afrike Džejkob Zuma odao je poslednju poštu Mandeli i poručio da će bivši šef države i borac protiv aparthejda biti „svetlost koja će narod voditi na putu izgradnje Južne Afrike“.

„Južna Afrika će nastaviti da se razvija zato što ne smemo da te razočaramo… Tvoj dug put ka slobodi je završen, ali naš put se nastavlja… Ostaćes svetlost koja će nas voditi na dugom putu izgradnje Južne Afrike o kojoj si sanjao“, poručio je Zuma opraštajući se od Mandele.​

Među prisutnima su bili britanski princ Čarls, bivši francuski premijeri Lionel Žospen i Alen Žipe, TV voditeljka Opra Vinfri, milijarder Ričard Brenson, bivši premijer Zimbabvea Morgan Cangiraj.

Bivši južnoafrički predsednik, legendarni borac protiv aparthejda i dobitnik Nobelove nagrade za mir preminuo je 5. decembra u 96. godini.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga