Sadnice kestena Ane Frank u američkim gradovima

Sadnice će biti posađene ispred škola, muzeja, u parkovima i memorijalnim centrima posvećenim žrtvama holokausta

23. mar 2013

Desetak sadnica kestena, dobijenih presađivanjem sa drveta ispred kuće Ane Frank u Amsterdamu, biće posađeno ove godine u više američkih gradova kao simbol promovisanja tolerancije i nade.

Presađivanje sadnica kestena sa drveta u Amsterdamu deo je projekta američkog ogranka „Centra Ana Frank“. Sadnice će biti posađene ispred škola, muzeja, u parkovima i memorijalnim centrima posvećenim žrtvama holokausta.

Prva sadnica kestena biće zasađena u apilu u Muzeju dece u Indijanopolisu. Druge sadnice biće poslate u njujorški park posvećen žrtvama terorističkog napada od 11. septembra 2001. godine.

Sadnice sa drveta Ane Frank biće poslate i u školu u Litl Rok u Arkanzasu koja je 50-ih godina prošlog veka bila poznata po segregaciji učenika po boji kože, zatim u države Masačusets, Kaliforniju, Ajdaho, Mičigen i u distrikt Vašington.

Ana Frank jedna je od najpoznatijih jevrejskih žrtava holokausta u Drugom svetskom ratu. Najveći deo života provela je u Amsterdamu. Stan u kojem se skrivala sa svojom porodicom tokom rata danas je muzej.

Umrla je 1945. sa 15 godina u koncentracionom logoru Bergen-Belzen u Nemačkoj, samo nekoliko dana pre nego što je taj logor oslobođen. Njeni dnevnici pisani u periodu skrivanja u stanu u Amsterdamu, za koje se kasnije saznalo, predstavljaju jedan od najpotresnijih i najautentičnijih dokumenata o stradanju Jevreja u Drugom svetskom
ratu.

(Beta-AP) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga