SAD uveo dosad najteže sankcije Rusiji

Sankcije se odnose na ključne ruske kompanije poput Gazprombanke i Rosnefta, ali i na druga energetska i vojna preduzeća

18. jul 2014

Američki predsjednik Barack Obama objavio je uvođenje dosad najtežih sankcija SAD-a prema Rusiji, koje su usmjerene protiv ključnih ruskih tvrtki poput Gazprombanka i Rosnefta, ali i drugih energetskih i vojnih kompanija.

Washington je postupno širio financijske sankcije Moskvi zbog aneksije ukrajinskog poluotoka Krima i, kako tvrdi SAD, miješanja u unutarnje poslove susjedne Ukrajine.

Obama je kazao da je SAD spreman uvesti i dodatne sankcije ako Rusija ne poduzme konkretne poteze za smirivanje sukoba u Ukrajini.

Nove sankcije odnose se i na drugu najveću rusku tvrtku u proizvodnji plina Novatek, na VEB, državnu banku preko koje se obavljaju sva plaćanja ruske vlade, te na osam tvrtki koje proizvode oružje.

Bez sankcija Gazpromu

Sankcijama, ipak, nije obuhvaćen Gazprom, najveći proizvođač prirodnog plina na svijetu, koji osigurava veliki dio europskih potreba za energijom.

„Ove sankcije su opsežne, ali one su isto tako ciljane kako bi imale maksimalan utjecaj na Rusiju, te limitiran utjecaj na američke tvrtke ili tvrtke naših saveznika“, rekao je Obama.

Nove američke sankcije Rusiji objavljene su istog dana kad su se i čelnici Europske unije na sastanku u Bruxellesu suglasili da prošire „restriktivne mjere“ protiv Rusije.

Novim sankcijama obuhvaćeni su i brojni visoki ruski dužnosnici, kao i ukrajinski separatistički čelnici.

„Naglasili smo našu želju da se ukrajinska kriza riješi diplomatskim putem. Moramo vidjeti konkretna djela, ne samo riječi, da je Rusija stvarno predana rješavanju tog sukoba“, rekao je Obama, dodajući da Rusija i dalje podupire proruske separatiste u istočnoj Ukrajini, te da preko granice šalje borce i oružje.

Putin: Idemo u ‘slijepu ulicu’

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je kako će nove američke sankcije izazvati štetu američkim tvrtkama koje posluju u Rusiji, te da će američko-ruske odnose odvesti u „slijepu ulicu“.

„Sankcije imaju efekt bumeranga i bez ikakve sumnje odvest će američko-ruske odnose u slijepu ulicu i izazvati veliku štetu“, rekao je Putin novinarima tijekom posjeta Brazilu.

Putin je rekao da još nije upoznat s pojedinostima novih sankcija, ali je naglasio kako je siguran da će one dugoročno izazvati štetu nacionalnim interesima Sjedinjenih Država.

„To znači da će američke tvrtke koje žele poslovati u Rusiji izgubiti kompetitivnost u usporedbi s drugim tvrtkama“, rekao je Putin.

Restriktivne mjere EU-a

Čelnici EU-a odlučili su prethodno, na sastanku na vrhu u Bruxellesu, pojačati restriktivne mjere protiv Rusije, ali bez uvođenja ekonomskih sankcija.

„Europsko vijeće se suglasilo proširiti restriktivne mjere prema ciljanim entitetima, uključujući Rusku Federaciju, koje materijalno ili financijski podupiru akcije koje podrivaju ili ugrožavaju ukrajinski suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost“, kaže se u zaključcima koje su usvojili čelnici 28 zemalja članica.

Popis tih entiteta bit će utvrđen do kraja ovoga mjeseca.

Nema finansijskih aranžmana

Čelnici EU-a tražili su od Europske investicijske banke da ne zaključuje nove financijske aranžmane u Rusiji, a unutar Europske banke za obnovu razvoj (EBRD) zemlje članice će djelovati koordinirano kako bi prekinule nove financijske operacije u Rusiji.

EU je do sada zabranio izdavanje viza i zamrznuo imovinu za više od 70 ruskih i ukrajinskih proruskih dužnosnika.

EU se još suzdržava od opsežnijih ekonomskih sankcija protiv Rusije, u prvom redu jer bi time bili pogođeni interesi više zemalja članica.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga