SAD: Umetnici protiv Trampa

Inicijativa je ujedno prvi korak ka stvaranju “antifašističkog kulturnog fronta”

09. jan 2017

Grupa američkih umetnika i kritičara pozvala je muzeje, galerije, pozorišta, kulturne centre, umetničke škole, neprofitne organizacije i ostale kolege da 20. januara, na dan inauguracije novog predsednika SAD Donalda Trampa, obustave rad i izraze solidarnost sa pozivima na generalni štrajk zbog njegovog ulaska u Belu kuću.

Inicijativa #J20ArtStrike, pokrenuta kao izraz neslaganja sa izborom Trampa za predsednika SAD, pozvala je kolege da se priključe akciji pod sloganom “Nema posla, nema škole, nema biznisa”.

Umetnici su pozvani da se pridruže štrajku i izađu na ulice kako bi pokazali da se ne mire sa izborom Trampa.

Inicijativa je ujedno prvi korak ka stvaranju “antifašističkog kulturnog fronta”.

“Zatvorite vrata na jedan dan, izađite na ulice, povedite prijatelje, uzvratite”, poručili su potpisnici inicijative #J20ArtStrike, među kojima su i umetnici Koko Fusko (Coco Fusco), Džoan Džonas (Joan Jonas), Barbara Kruger, Ivon Rajner (Yvonne Rainer), Ričard Sera (Richard Serra), Sindi Šerman (Cindy Sherman)…

Štrajk umetnika, kako su naveli, samo je jedna od taktita za borbu protiv normalizacije trampizma – toksične mešavine nadmoći belaca, mizoginije, ksenofobije, militarizma i oligarhske vladavine. Kao i svaka druga taktika, ona nije cilj sama po sebi, već intervencija koja će biti nastavljena u budućnosti.

“Ovo nije štrajk protiv umetnosti, pozorišta, ili bilo koje druge kulturne forme”, poručili su potpisnici inicijative, ističući da je njihov poziv usmeren na obnavljanje prostora za nove forme otpora u vidu mišljenja, viđenja, osećanja i delovanja.

“Obraćamo se ljudima zahvaljujući kojima naše kulturne institucije svakodnevno rade, uključujući mnoge naše prijatelje i kolege. Oni koji rade u institucijama podeljeni su na mnogostruke i neravnopravne načine, i svaka akcija mora dati prioritet glasovima, potrebama i strahovanjima onih koji mogu najviše da izgube”, poručili su potpisnici inicijative #J20ArtStrike, ističući da je to prilika da se javno pokaže odgovornost i afirmišu i konkretno demonstriraju vrednosti za koje kulturne institucije tvrde da se zalažu.

Protest umetnika 20. januara najavljen je kao početak akcija koje će biti nastavljene brojnim protestima u Vašingtonu i drugim gradovima koji su „svetionici u mraku Trampove ere“.

Povodom inauguracije Trampa, pokrenuta je i šira inicijativa DisruptJ20, kao poziv svim ljudima dobre volje na mobilizaciju radi remećenja ceremonije protestima i drugim akcijama koje su izraz nepristajanja na njegovu vladavinu.

“Ako će Tramp biti inaugurisan, neka to bude iza zatvorenih vrata, i neka pokaže pravo lice policijske države kojom će predsedavati. Neka bude jasno celom svetu da ga velika većina ljudi u SAD ne podržava kao predsednika i ne pristaje na njegovu vladavinu”, poručili su organizatori serije akcija #DisruptJ20 koje će, kako je navedeno, biti početak dugoročnog otpora.

“Moramo da izađemo na ulice i protestujemo, blokiramo, remetimo, intervenišemo, sedimo, šetimo, dignemo se, i napravimo više buke i problema u pozitivnom smislu nego što establišment može da podnese. … Moramo da delegitimišemo Trampa i sve što on predstavlja. Vreme je da odbranimo sebe, one koje volimo i svet koji nas podržava kao da naši životi zavise od toga – jer zavise”, poručili su organizatori protesta, pozivajući sugrađane na proteste 20. januara u Vašingtonu i drugim gradovima u SAD. Poziv na protest upućen je i ljudima širom sveta – ispred američkih ambasada, na granicama i drugim simbolima neokolonijalne moći.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga