SAD: Uhapšen osumnjičeni čuvar u Auschwitzu

Johann Breyer (89) uhapšen je u Philadelphiji, a odbacuje svaku umiješanost u ratne zločine

19. juna 2014

Američka policija uhapsila je u Philadelphiji muškarca od 89 godina, koji je osumnjičen da je tokom Drugog svjetskog rata bio čuvar u koncentracionom logoru Auschwitz.

Johann Breyer, penzionirani mehaničar rođen u Čehoslovačkoj od majke Amerikanke, nakratko se u srijedu pojavio pred sudom u Philadelphiji, koji mu je odbio kauciju zbog težine krivičnog djela koje mu se stavlja na teret.

Breyer, uhapšen u utorak, priznao je da se pridružio Waffen SS-u sa 17 godina, ali je odbacio navode da je bio čuvar u Auschwitzu u Poljskoj.

Nakon rata emigrirao je u Sjedinjene Američke Države, gdje se oženio, te dobio djecu i unučad.

Advokat: Optuženi je žrtva nacista

No, njemačke vlasti otvorile su istragu o njemu 2012, sumnjajući da je u svojstvu čuvara logora bio suučesnik u pogibiji stotina hiljada Židova.

Američko pravosuđe zadržalo je 158 tački optužnice protiv njega, jer je, kako se navodi u sudskim dokumentima, pomagao i podržavao zločine nacističkog režima.

Njegov advokat Dennis Boyle istakao je da je Breyer uhapšen nakon naloga Njemačke vlade, te da će ponovo biti saslušan 21. augusta zbog eventualnog izručenja.

„On odbacuje svaku umiješanost u ratne zločine. Nikada nije bio nacista“, tvrdi Boyle, ističući da je njegov klijent i sam bio zatočenik u ruskom logoru krajem Drugog svjetskog rata.

„Bio je žrtva nacista kao i drugi. Nije bio dobrovoljno u SS-ovcima, nije želio biti SS-ovac, dezertirao je iz SS-a“, naglasio je Breyerov advokat.

Breyer boluje od demencije i srčanih problema, dodao je.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga