SAD: Tužba tinejdžera zbog prava glasa

Učenici iz Ohija toliko žele učestvovati na izborima da su tužili državu jer nemaju pravo glasa

29. sep 2016

Tinejdžeri iz američke savezne države Ohio toliko žele učestvovati na izborima da su tužili državu zbog njihovog prava na glasanje.

„Želimo da glasamo, jer ćemo morati živjeti ovdje, pogotovo zato što smo u državi gdje nijedan kandidat nema podršku većine, i naš glas je bitan“, kaže Emma Warner – Mesnard, jedna od devetero tinejdžera koji su tužili državnog sekretara Ohia, nakon što je promijenio pravila glasanja na predizborima i zabranio sedamnaestogodišnjacima da učestvuju.

„Bila sam jako, jako razočarana kada mi je rečeno da ne mogu glasati, jer sam se radovala tome cijelog svog života. Istražila sam sve i znala sam šta će se desiti i to je bila prepreka koju nisam očekivala“, dodaje Emma.

Sudija je presudio u korist tinejdžera i podržao zakon u Ohiju koji dopušta sedamnaestogodišnjacima da glasaju na predizborima – ukoliko će napuniti 18 godina do vremena kada se održavaju izbori.

Tužiteljica Rachel Bloomekatz predstavljala je tinejdžere.

„Oni su zaista angažirani učenici, željeli su da glasaju na predizborima. Bili su zaista uključeni i građanski orijentirani. Htjeli su odbraniti svoja prava.“

„Moji prijatelji i ja zaista brinemo o pitanjima socijalne pravde, kao što su rasna i pitanja spolne ravnopravnosti te LGBT populacije. Ta pitanja određuju da li će ovi ljudi živjeti ili umrijeti, njihovu kvalitetu života, da li će živjeti u siromaštvu, da li će moći prehraniti svoju porodicu“, kaže Emma.

„Kao generacija 2017. godine, svima nam je jako stalo do ovih izbora, jer će utjecati na naše živote kao novih odraslih ljudi, i na to kako gledamo na svijet kada više ne budemo djeca.“

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga