SAD: Tešić i dalje tihi partner, sankcije njegovim saradnicima

Saopštenje dolazi nakon što je podatke o trgovini oružjem iz Krušika u javnost izneo uzbunjivač Aleksandar Obradović koji je još u kućnom pritvoru

09. dec 2019

Američko Ministarstvo finansija je u ponedeljak na svom sajtu obavilo saopštenje za medije pod naslovom „Kaznene sankcije za korupciju i mreže materijalne podrške“ u kojem se navodi više imena državljana Srbije i kompanija, umešanih u trgovinu oružjem i korupciju, koji su stavljeni na „crnu listu“.

„Danas, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, američko Odeljenje Kancelarije za kontrolu stranih sredstava Ministarstva finansija (OFAC) ukazuje na aktere korupcije i njihove mreže u Evropi, Aziji i Latinskoj Americi“, navodi se se u saopštenju.

Kad je reč o Srbiji, saopštenje dolazi nakon što je podatke o trgovini oružjem iz Krušika u javnost izneo uzbunjivač Aleksandar Obradović koji je još u kućnom pritvoru. U tom dokumentu se, između ostalih, pominje i Slobodan Tešić.

„Slobodan Tešić naveden je u Izvršnom nalogu za sankcije zbog umešanosti u ozbiljna narušavanja ljudskih prava i korupcije, iz decembra 2017. U to vreme, Tešić je bio među najvećim dilerima oružja i municije na Balkanu i bio je gotovo deceniju na UN listi zabrane putovanja zbog kršenja UN sankcija na izvoz oružja u Libiju. Tešić je potencijalnim klijentima plaćao skupe odmore, školovanje njihovoj deci u zapadnim školama ili univerzitetima i davao veliki mito kako bi osigurao kontakte. Četiri kompanije su istovremeno bile ili u Tešićevom vlasništvu ili pod njegovom kontrolom: Preduzeće za trgovinu na veliko i malo Partizan Tech DOO Beograd – Savski Venac (Partizan Tech), Technoglobal Systems DOO Beograd (Technoglobal), Charso Limited i Grawit Limited“, navodi se.

Nakon što je označen na toj listi, dodaje se, Tešić je nastavio da se bavi trgovinom oružjem i da radi kao tihi partner u kompanijama koje je posedovao ili kojima je rukovodio. „I sada kontroliše mnoge, ako ne i sve aspekte dnevnih operacija tih kompanija, uključujući posredovanje i nalaženje novih poslovnih mogućnosti, mada se oslanja na svoje saradnike od poverenja da potpisuju ugovore i njihova imena se nalaze na svim javno dostupnim dokumentima“, piše na sajtu američkog ministarstva.

U saopštenju se zatim navode imena devet ljudi koji su delovali, ili su se pretvarali da deluju, direktno ili indirektno u Tešićevo ime.

Prvi je naveden Goran Andrić, kao jedan od najbližih Tešićevih saradnika, koji ga je, kako piše, predstavljao u raznim međunarodnim prodajama, uključujući i vođenje pregovora dok je Tešić bio na listi zabrane putovanja UN. „Radeći za Tešića, Andrić je bio uključen u omogućavanju prodaje oružja, između ostalog, kada je potpisao ugovor u ime označene kompanije Partizan Tech. OFAC je označio i Velcom Trade D.O.O. Beograd, čije je sedište u Srbiji, kao Andrićevo vlasništvo ili firmu pod njegovom kontrolom, ili onu u čije ime deluje, ili se direktno ili indirektno pretvara da deluje“.

Naveden je i Nebojsa Šarenac, kao generalni direktor kompanija Technoglobal i Partizan Tech. „Šarenac je Tešićev nećak, i jedan od njegovih najbližih saradnika. Melvale Corporation D.O.O. Beograd (Melvale) sa sedištem u Srbiji je takođe označena kao vlasništvo ili pod kontrolom Šarenca ili je on radio ili se direkno ili indirektno predstavljao da radi za kompaniju. Šarenac je i vlasnik i predstavnik Melvale“.

Zoran Petrović je generalni direktor i glavni čovek u Partizan Techu, kompaniji označenoj decembra 2017. Petrović je u Tešićevo ime pregovarao sa stranim entitetima, navodi američko ministarstvo.

Nikola Brkić je glavni čovek i pravni zastupnik Partizan Techa.

Milan Subotić je vlasnik, generalni direktor i predstavnik firme Vectura Trans DOO (Vectura Trans) sa sedištem u Srbiji, koja je istovremeno označena kao Tešićevo vlasništvo ili pod njegovom kontrolom, ili koja direktno ili indirektno radi ili se pretvara da radi za Tešića.

Tešić je Vectura Trans koristio za primanje odobrenih dozvola za izvoz, za kompletiranje ugovora o oružju i da zatvori ugovore o oružju sa stranim vladama. Subotić je takođe na spisku kao kontakt za izvozne dozvole za Partizan Tech.

Želimir Petrović je vlasnik, generalni direktor i predstavnik firme Araneks DOO (Araneks) iz Srbije, kompanije koja je istovremeno sada označena kao Tešićevo vlasništvo ili pod njegovom kontrolom, ili koja je direktno ili indirektno radila ili se pravila da radi u Tešićevo ime. Tešić je koristio Araneks za zaključivanje ugovora o oružju sa stranim vladama u Africi i poslovima sa drugim starnim vladama, navodi se.

Pominje se i Sreten Cvjetković kao vlasnik 50 odsto firme Falcon Strategic i njen predstavnik, kao i Ljubo Maričić, direktor Technoglobala i bivši predstavnik Partizan Armsa.

Uz šest pomenutih firmi, OFAC je označio i još tri kompanije koje su ili u Tešićevom vlasništvu ili pod njegovom kontrolom, ili koje rade ili se direktno ili indirektno pretvaraju da rade u njegovo ime: Moonstorm Enterprises LTD, sa Kipra, Tardigrade Limited (Tardigrade) sa Kipra za poslove u trećim zemljama (posebno u arapskim i afričkim zemljama. Tešić je takođe koristio svoje kompanije u Srbiji da sa Tardigradeom potpisuju ugovore pre prodaje robe krajnjem kupcu), kao i Business Diversity Limited, koju je Tešić osnovao sa sedištem u Hongkongu kako bi poslovao sa evropskim zemljama.

„On je koristio Business Diversity Limited za ugovore u evrima kako bi izbegao američke sankcije“, kaže se u saopštenju za medije američkog Ministarstva finansija, objavljenom u ponedeljak.

Poslanica Marinika Tepić je 3. decembra postavila pitanje zašto Slobodan Tešić ponovo dobija diplomatski pasoš, po kom osnovu ga je dobio i po čemu je toliko značajan da ponovo dobije diplomatski pasoš.

Tepić je rekla i da je Tešić bio donator dva traktora porodicama na Kosovu i Metohiji koja su u ime Aleksandra Vučića išli da podele Vučićev bliski saradnik Nikola Selaković i Dušan Kozarev iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Tešić je tada predstavljen kao privrednik iz Beograda, a prećutano je da je i trgovac oružjem. Bukvalno u isto vreme fabrika Krušik sklapa posao o izvozu naoružanja sa Jermenijom, koji se zatim raskida da bi se ustupio firmi Vektura Slobodana Tešića. Imamo školski primer trgovine uticajem i sponzorstva“, rekla je tada Tepić i dodala da postoje ozbiljne indicije i informacije da je najveći deo tog oružja koje je Tešić izvezao za Jermeniju, zapravo završio u Libiji koja se nalazi pod embargom UN.

Firma Vektura trans DOO je navedena u izveštaju američkog ministarstva finansija među kompanijama koje su danas stavljene na listu za sankcije.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga