SAD: Škola omogućila siromašnim učenicima da si uzmu što im treba

Krenulo je kao jednokratna akcija podjele peciva, jer su u školi primijetili da učenici nemaju novca za hranu

30. nov 2015

Jedna srednja škola u Washingtonu osmislila je anonimnu ostavu u kojoj siromašni učenici, bez da ikoga išta pitaju, mogu uzeti hranu, higijenske potrepštine, školski pribor, pa i odjeću.

Krenulo je kao jednokratna akcija podjele peciva, jer su u školi primijetili da učenici nemaju novca za hranu.

Nakon toga počeli su ih ispitivati imaju li možda pastu za zube ili četkicu, te je škola prepoznala da hrana nije jedino što im nedostaje. No, kroz anonimnu podjelu peciva prepoznali su vrijednost pomaganja učenicima na ovaj način – bez stigme i oglašavanja.

Kako bi pristupili pomoći, srednjoškolci se samo trebaju u povjerenju obratiti svojim učiteljima, pedagozima ili nekome iz administracije, a on će ih odveti u nabavku onog što i treba.

„Nekima od naših studenata je potrebno puno toga, no oni oklijevaju govoriti o tome. Ali kada razviju odnos sa savjetnikom ili profesorom i kada ih tretirate na profesionalan način i s iskrenom pažnjom, to pomaže u izgradnji njihovog samopoštovanja“, kazala je za Huffington post ravnateljica Misty Walker.

Na ovaj način, poručuju, pobrinuli su se da nitko od njihovih učenika ne ode kući gladan i da im budu zadovoljene osnovne potrebe, a osim toga, jačaju i zajedništvo unutar škole. Također, vode računa o punjenju polica uoči produženog vikenda, kako im učenici ne bi više dana ostali bez osnovnih potrepština.

Nakon šest tjedana djelovanja procjenjuju da je ovu ostavu koristilo 15 posto njihovih studenata.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga