SAD se povlače iz sporazuma sa Iranom

Ostale potpisnice sporazuma, kao i UN, uvjereni su da se Iran pridražava sporazuma

08. maja 2018

Američki predsjednik Donald Trump objavio je odluku o tome da se Sjedinjene Države povlače iz sporazuma šest svjetskih sila i Irana, poznatog kao „Zajednički sveobuhvatni plan akcije“, (JCPOA) kojim se Teheran 2015. obavezao da će obustaviti nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija.

„Iran podržava terorističke organizacije, ubio je, oteo američke državljane. Iranski režim nastvalja obogaćivati uran i nastavlja raditi na nuklearnom programu. Ovaj sporazum omogućava tom režimu da dobija novac, a istovremeno ugrožava američke građane“, rekao je Trump, dodajući kako sporazum „nije donio mir i nikada neće“.

„Laž je da se Iran pridržava sporazuma i za to postoje dokazi“, rekao je predsjednik u obraćanju javnosti iz Bijele kuće.

„Amerika neće biti talac nuklearne ucjene“, rekao je Trump, najavljujući da je državni tajnik Mike Pompeo na putu za Severnu Koreju.

„Želimo sa saveznicima raditi na održivom nuklearnom sporazumu s Iranom koji će zaustaviti iranski režim od izrade nuklearnog oružja. Sankcije će stupiti na snagu“, rekao je on ističući da se pridržava svojih obećanja.

Podsjetio da je glavni cilj sporazuma koji su potpisale SAD, Rusija, Kina, Njemačka, Francuska i Velika Britanija osigurati da Iran ne prikupi dovoljnog nuklearnog materijala za izradu atomske bombe.

Ostale potpisnice sporazuma, kao i UN, uvjereni su da se Iran pridražava sporazuma. Teheren je saopćio ranije da će se SAD “suočiti s teškim posljedicama”.

BBC prenosi navode iranskog predsjednika Hasana Rohanija: „Naložio sam Organizaciji za atomsku energiju u Iranu da bude spremna da započne obogaćivanje uranijuma na industrijskim nivoima. Čekaćemo nekoliko nedjelja i razgovarati s našim savjeznicima i onima koji su posvjećeni JCPOA-u. Sve zavisi od naših nacionalnih interesa.“

Odmah nakon Trumpovog obraćanja, iranska državna televizija ustvrdila je da je odluka Trumpa da se povuče iz sporazuma „ilegalna, nelegitimna i podriva međunarodne sporazume“, izvještava Reuters.

Tokom dana Trump je telefonski razgovarao sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, a Pariz je saopćio da će Macron telefonski razgovarati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskom premijerkom Theresom May.

U ime Francuske, Velike Britanije i Njemačke, Macron je na Twitteru izrazio žaljenje zbog ovakve Trumpove odluke.

Britanska premijerka je u zajedničkom saopćenju navela da podržava sve strane da ostanu dosljedne nuklearnom sporazumu sa Iranom i da djeluju u duhu odgovornosti.

Neuspjeli apeli

Trump je u više navrata signalizirao da će se povući iz sporazuma, a posljednjih par sedmica da od toga odustane pokušali su ga ubijediti francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel i britanski šef diplomatije Boris Johnson.

Kako je Trump u više navrata signalizirao da će povući iz sporazuma ukoliko se ne uradi njegova revizija, i pored žestokog pritiska evropskih saveznika da to ne čini, Iranski predsjednik Hasan Rohani je u utorak poručio sljedeće:

“Moguće je da ćemo se suočiti sa nekim problemima dva ili tri mjeseca – ali ćemo pregurati. Bez obzira da li smo pod sankcijama ili ne, treba da stanemo na sopstvene noge. To je veoma važno za razvoj naše zemlje.”

U očiglednom obraćanju Evropi, Rohani se založio za konstruktivne odnose sa svijetom.

“Temelj naše spoljne politike su konstruktivni odnosi sa svijetom”, rekao je u govoru koji je uživo prenosila državna TV.

Nakon u ponedjeljak upućenih posljednjih apela predsjedniku SAD Donaldu Trumpu da ne izađe iz sporazuma, koji su osim SAD i Irana 2015. potpisali i Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Rusija i Kina, francuski ministar vanjskih poslova Jean Yves Le Drian je u Berlinu izjavio da su bez obzira na Trumpovu odluku, Pariz, Berlin i London odlučili da će se pridržavati sporazuma.

Portparolka šefice diplomatije Evropske unije i potpredsjednice Evropske komisije Federice Mogherini, Maja Kocijančić u Briselu je danas ponovila da EU vjeruje da sporazum funkcioniše i da oni ostaju posvećeni obavezama implementacije.

„Nakon najave predsjednika Trumpa, očekujem da će visoka predstavnica za vanjsku politiku i potpredsjednica EK reagovati iz Rima. U ovoj fazi ne mogu spekulisati šta će predsjednik Trump objaviti. Naša povećenost je veoma jasna i mi vjerujemo da sporazum treba sačuvati“.

Francuska ministrica odbrane, Florence Parly takođe je danas ponovila poziciju Pariza u intervju za RTL Radio: sporazum nije savršen, ali je izvor mira u jednom eksplozivnom regionu i uspješno je suspendovao iranski nuklerni vojni program, rekla je ona, dodajući da se Teheran pridržava sporazuma.

“Ovaj sporazum je faktor mira i stabilnosti u veoma eruptivnom regionu”, rekla je Parly.

Britanska premijerka Theresa May nastaviće da radi sa saveznicima, da bi našli rješenje za nedostatke u iranskom nuklearnom sporazumu, ali britanska Vlada vjeruje da je važno da se ovaj ugovor očuva, saopštio je njen portparol danas.

„Mi nastavljamo da vjerujemo da je ispravno zadržati iranski nuklearni sporazum, kao najbolji način nutralisanja prijetnje od Irana sa nuklearnim oružjem“ rekao je on novinarima.

„Mi ćemo nastaviti da blisko sarađujemo sa SAD i našim evropskim partnerima oko toga na koji način da riješimo različite izazove koje Iran predstavlja, uključujući i pitanja koja bi novi sporazum mogao pokrivati“, poručeno je iz ureda britanske premijerke.

Zamjenik šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, Sergej Rjabkov, takođe je apelovao na SAD da izbjegnu „brzoplete korake protiv Irana“.

Rjabkov je rekao da nema utemeljenja u vjerovanju da je Iran na putu da napravi nuklearnu bombu, i da bi bilo nemoguće pritiskati Teheran da čini unilateralne ustupke, prenosi TASS.

Jedan američki zvaničnik je u utorak rekao Reutersu da je nejasno da li su napori evropskih saveznika da uvjere Trumpa u vezi sa njegovom zabrinutošću zbog onoga što on zove “mane” sporazuma – urodili plodom.

Posljednji apel na američkog predsjednika dan prije objave odluke je pokušao da izvrši ministar vanjskih poslova Velike Britanije, Boris Johnson, koji se pojavio čak i na Trumpovoj omiljenoj emisiji koju gleda svako jutro “Fox & Friends” sa molbom da ne odbaci iranski nuklearni sporazum i pored „velikih mana“ koje navodi.

Johnson se u Vašingtonu susreo sa poptpredsjednikom Mikeom Pencom i državnim sekretarom Mikeom Pompeom, no evropske diplomate, navodi Reuters, privatno kažu da očekuju da će se Trump povući iz sporazuma koji on pak naziva “najgorim ugovorom ikad ispregovaranim.”

Dva zvaničnika Bijele kuće i izvor blizak debati unutar američke administracije, Reutersu su rekli da je Trump prošle sedmice imao sve, ali je odlučio da se povuče.

Staro obećanje

Prema sporazumu poznatom kao „Zajednički sveobuhvatni plan akcije“ (JCPOA) SAD su se obavezale da popuste seriju sankcija uvedenih Iranu i to je i učinjeno, uz redovne provjere i potvrde o pridržavanju.

Iako je i Trumpova administracija u više navrata rekla da se Iran pridržava odredbi sporazuma, svaki put su saopštavali da se ne pridržava ”duha” zbog širenja uticaja na šitske militane širom regiona i testiranja balističkih raketa.

Ovaj sporazum učinio je da Teheran sreže broj centrifuga za obogaćivanje urana, kao i zalihe obogaćenog urana.

Međunarodna agencija za atomsku energiju nakon toga je dobila dnevni pristup inspekcija i stalno praćenje, kao što je snimanje kamerama u Natanzu i Fordowu, dvama podzemnim nuklearkama za obogaćivanje urana.

Donald Trump oštro je kritizirao sporazum, te je tokom svoje predsjedničke kampanje obećavao je da će se SAD povući iz tog, po Ameriku, “lošeg sporazuma”.

Sporazum se smatra jednim od najznačajnih vanjskopolitičkih uspjeha administracije Baracka Obame.

Robert Malley, bivši glavni pregovarač Bijele kuće o iranskom nuklearnom sporazumu u administraciji Baracka Obame, za The Guardian je rekao:

“Na bazi svega što sam čuo od Evropljana i ljudi odavde, predsjednik Trump hoće da izađe iz sporazuma, ne zato što nije zadovoljan sa njegovom sadržinom, već zato što je riječ o Obaminoj zaostavštini” rekao je Malley.

Iran je poručio da neće pristati na revidiranje sporazuma i do nedavno su prijetili da će uzvratiti ukoliko se Vašington povuče. To međutim sada Rohani nije ponovio.

Diplomate i vojni eksperti kažu da bi Teheran mogao težiti da nastave sa svojim nuklernim programom i pojačati vojnu umiješanost u Iraku, Siriji, Jemenu i Libanu, mada se Rohanijevo današnje oglašavanje može protumačiti kao nagovještaj evropskim državama da će Iran ostati u sporazumu, čak iako Trump izađe iz njega i uvede im sankcije.

Rohani je međutim nagovijestio da će se Teheran oštro usprotiviti svakom pokušaju SAD da ograniče njehov uticaj na Bliskom istoku.

(Biljana Jovićević, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga