SAD: Protesti i paljevine u Californiji zbog Trumpove pobjede

Demonstranti su palili Trumpove maske, razbijali izloge, palili smeće i automobilske gume u Oaklandu i širom Zaljeva San Francisca

09. nov 2016

Protesti protiv Donalda Trumpa izbili su u utorak kasno navečer oko San Francisca, nakon pobjede republikanskog kandidata na američkim predsjedničkim izborima, javljaju agencije i mjesna glasila.

Demonstranti su palili Trumpove maske, razbijali izloge, palili smeće i automobilske gume u Oaklandu i širom Zaljeva San Francisca.

Nekoliko desetaka kilometara dalje, na kalifornijskom univerzitetu Berkeley, studenti su protestirali u kampusu.

Demonstranti su se okupili i na univerzitetu Davis, gdje su studenti u povorci prošetali ulicom izvikujući slogane protiv Trumpa poput: „Ti nisi Amerika, mi smo Amerika…“

Na jednog demonstranta u Oaklandu naletio je automobil, pošto je htio zaustaviti saobraćaj, pišu lokalni mediji.

‘Ljubav pobjeđuje mržnju’

Grupe demonstranata izašle su u srijedu ujutro na ulice širom zapada Sjedinjenih Američkih Država kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog Trumpove pobjede.

Izvikujući „Nije moj predsjednik“ i upućujući psovke, stotine studenata su, zajedno s drugim demonstrantima, izašle na ulice Los Angelesa, San Diega, Oaklanda, Portlanda i drugih gradova.

„Ne razumijem kako je naša zemlja mogla glasati za tako užasnog čovjeka“, rekao je demonstrant u Los Angelesu za Los Angeles Times.

U New Yorku je Lady Gaga, koja se dan prije izbora pridružila kampanji demokratske kandidatkinje Hillary Clinton, protestirala ispred Trumpovog tornja.

Na Instagramu je objavila fotografiju na kojoj stoji na kamionu za odvoz smeća držeći papir s porukom „Ljubav pobjeđuje mržnju“.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga