SAD: Pisma za Kubu posle 50 godina

Američki i kubanski zvaničnici započeće u Vašingtonu razgovore o ponovnom vraćanju direktnog poštanskog saobraćaja između dve zemlje posle pola veka suspenzije

19. juna 2013

Američki i kubanski zvaničnici započeće u Vašingtonu razgovore o ponovnom vraćanju direktnog poštanskog saobraćaja između dve zemlje posle pola veka suspenzije.

Jedan američki zvaničnik, čije ime nije saopšteno, rekao je da će o svemu biti obavešteni i predstavnici Kongresa. On je kazao da ovi razgovori ne znače bilo kakvu promenu u stavu Obamine administracije prema Kubi, već da je želja i interes Amerike da promoviše slobodan protoka informacija ka i iz Kube.

Dve zemlje od 1963. godine nemaju direktan poštanski servis, već pisma putuje preko trećih država. Poslednji razgovori o obnovi poštanskog saobraćaja i imigraciji kao drugoj temi, prekinuti su 2009. godine nakon hapšenja Amerikanca Alana Grosa na Kubi.

Gros, koji je radio na sprovođenju programa USAID-a, uhvaćen je kako švercuje opremu za komunikacije na kubansko ostrvo. Njega su vlasti na Kubi osudile na 15 godina zatvora, a SAD insistiraju da napretka u razgovorima ne može da bude dok se Gros ne nađe na slobodi.

Kuba, sa svoje strane, traži da SAD oslobode četvoricu njenih obaveštajnih agenata koji služe dugogodišnje kazne zatvora u Americi.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga