- Autonomija - https://www.autonomija.info -

SAD: Osam sati govorila o migrantima

Liderka demokratske manjine u Predstavničkom domu SAD Nensi Pelosi održala je osmočasovni, ujedno i najduži govor u istoriji Kongresa, o nedokumentovanim migrantima.

Ona je govorila o izbeglicama koja su dovedeni u SAD kao deca, poznati i kao „sanjari“. Pelosijeva je htela da ubedi kongresmene da glasaju za zaštitu „sanjara“, a čitala je, kako navodi AP, dirljiva pisma migranata.

Trenutno se vodi spor oko Zakona o nedokumentovanim migrantima koji su dovedeni u SAD kao deca, poznat kao DACA, koji bi trebalo da prestane da važi sledećeg meseca.

Svih osam sati stajala je na štiklama i nije napravila pauzu nijednog momenta. Pri tom, liderka demokrata ima 77 godina. Ovo je ujedno najduži govor u istoriji Kongresa Amerike.

„Kao članovi Kongresa, imamo moralnu odgovornost da delujemo odmah i zaštitimo ‘sanjare’ koji su ponos naše nacije i Amerikanci su u svakom pogledu, sem na papiru’“, rekla je Pelosijeva.

Demokrate su je podržale na Tviteru heštegom #idemoNensiidemo, dok su republikanci isti taj hešteg iskoristili da kritikuju njen govor kao gubljenje vremena.

Nakon što je završila govor, Pelosi je morala još da stoji. Da bi dala izjave brojnim medijskim ekipama.

Nakon što se govor završio, Nensi se na svom Tviteru zahvalila svima na podršci, ali je zatražila od pratilaca i da ne izgube fokus o čemu se zapravo radilo i o čemu je govorila.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!