SAD: Hillary Clinton formirala novi politički pokret

Zajednički naprijed je organiziran kao dobrotvorna neprofitna organizacija na osnovu američkih pravila o osnivanju takvih grupa

16. maj 2017

Hillary Clinton u ponedjeljak je formirala novi politički pokret Zajednički naprijed koji ima za cilj pomagati grupama koje potiču ljude da se angažiraju u politici i koji se protive Trumpovoj administraciji.

Objava označava njen povratak u političku arenu nakon izbornog poraza od republikanca Donalda Trumpa u novembru.

„Proteklih nekoliko mjeseci sam razmišljala, provodila vrijeme s porodicom i šetala šumom“, navodi bivša demokratska predsjednička kandidatkinja Clinton u nizu tweetova u kojima je objavila vijest.

„Više nego ikada, sada vjerujem da je građanski angažman od vitalnog značaja za našu demokratiju. Inspiriraju me svi koji se pokušavaju organizirati i predvoditi“, piše ona.

„Ova godina nije bila onakva kakvu sam predvidjela, ali znam zašto se još borim: za uljudniju, srčaniju, inkluzivniju Ameriku. Naprijed!“, nastavlja Clinton.

Konkretno je navela pet grupa koje će njen pokret pokret podržati, među kojima je i „Nedjeljivi“ čiji je deklarirani cilj „oduprijeti se Trumpu“, organizacija za rasnu jednakost „Boja promjene“ i vodeći demokratski program za obuku žena „Amerika koja niče“.

Kako navodi Huffington Post, Zajednički naprijed je organiziran kao dobrotvorna neprofitna organizacija na osnovu američkih pravila o osnivanju takvih grupa.

To znači da može prikupljati novčana sredstva od bilo kojeg izvora a da ne objavi ime svojih donatora, navode američke novine, prenosi dpa.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga