SAD: Ekstremistkinja oterana iz dva odbora

Predstavnički dom Kongresa kaznio Merdžori Tejlor Grin

05. feb 2021

Republikanska zastupnica Merdžori Tejlor Grin izbačena je, odlukom većine glasova u Predstavničkom domu Kongresa Sjedinjenih Država, iz dva odbora – za obrazovanje i budžet.

Ovoj odluci demokratske većine (219 zastupnika) pridružilo se i 11 republikanskih predstavnika.

Iako se izvinila uoči glasanja, kada je navela da se kaje zbog svojih stavova, Grin tako nije mogla da umanji štetu svojih izjava poput onih da su pucnjave u školama i teroristički napadi 11. septembra „inscenirani“.

Ukupno 199 republikanaca glasalo je protiv uklanjanja Tejlor Grin iz odbora, a među njima i lider manjine u Predstavničkom domu Kevin Mekarti.

U svom saopštenju, Mekarti je osudio njene ranije izjave, ali je dao do znanja da je „stranka neće sankcionisati“.

Kao zastupnica u Kongresu iz države Džordžija, Grin je podsticala na nasilje prema demokratima, uključujući i predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Proizvoljno i neargumentovano je, kako navode mediji, nazvala masovnu pucnjavu u srednjoj školi u Parklandu na Floridi „lažnom uzbunom“ i neretko podržavala teorije zavere pokreta KAnon.

Ona je pred glasanje rekla da joj je žao zbog sopstvene „zapaljujuće retorike“ i zbog toga što je bila na strani „teoretičara zavere“, ali se nije izvinila što je podsticala na nasilje nad demokratima.

Grin je žustro podržavala Donalda Trampa u tvrdnjama da je na izborima prošle godine pokraden, tvrdila je da su pucnjave u školama bile orkestrirane, za požare u Kaliforniji je optužila svemirski laser, a dovodila je u pitanje i to da li se u napadima 11. septembra na SAD avion zaista zabio u zgradu Pentagona.

U svom govoru u četvrtak Grin je kazala da je „prestala da veruje“ u KAnon, izjavivši da su se pucnjave u školama zaista dogodile, kao i teroristički napad 2001.

Izbacivanjem Grin iz odbora za obrazovanje i budžet ograničena je, kako se navodi, njena mogućnost da učestvuje u kreiranju politike jer većina zakona prolazi kroz odbor pre nego što dođe do plenuma Predstavničkog doma.

„To su bile reči iz prošlosti. Te stvari me ne predstavljaju“, rekla je Grin u pokajničkom govoru koje je izazvao glasne ovacije članova njene stranke.

Kako je kazala, bila je „uznemirena“ zbog događaja u SAD. Grin je takođe pokušala da deo krivice pripiše medijima, rekavši da su oni „jednako krivi kao i KAnon za promociju laži“.

Delila je, svojevremeno, objavu na Fejsbuku u kojoj se poziva da Pelosi dobije „metak u glavu“, a na pozive da se obesi Barak Obama odgovarala je: „Postavlja se postolje“.

Tinejdžera koji je 2019. preživeo pucnjavu u školi Parkland nazvala je kukavicom.

Pred glasanje, Pelosi je kazala da su je „duboko zabrinuli“ republikanci koji su prihvatili „ekstremnu teoretičarku zavere“.

Demokrata iz Ilinoisa Heusu Garsija kaže da u njenom govoru „nije čuo kajanje i izvinjenje“.

Džimi Gomez, predstavnik demokrata iz Kalifornije, obećava da će rezolucijom pokušati da Grin u potpunosti izbace iz Kongresa.

Prema članu pet američkog Ustava, Predstavnički dom može isključiti člana dvotrećinskom većinom, što znači da bi za izbacivanje morala da postoji značajnija podrška republikanaca.

Tramp odbio da svedoči u postupku opoziva

Pravni zastupnici bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa odbili su poziv demokrata da on naredne nedelje svedoči u postupku svog opoziva. Demokrate u Predstavničkom domu optužuju Trampa da je podsticao pobunu kad je pozvao svoje pobornike da se „bore“ protiv njegovog poraza na predsedničkim izborima. „Predsednik neće svedočiti u tom neustavnom procesu“, rekao je Trampov pravni savetnik Džejson Miler za Rojters.

I za ostale članove pravnog tima Trampa – Brusa Kastora i Dejvida Šoena procedura za opoziv Trampa je „trik za javnost“. Trampa je u četvrtak na svedočenje pod zakletvom pozvao demokratski zastupnik Džejmi Raskin, koji vodi postupak opoziva u Predstavničkom domu. Kastor je za Rojters kazao da Tramp ima pravo da odbije zahtev.

(Danas, Foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tradicionalno i moderno
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga