SAD: Bivši Trampov saradnik priznao krivicu

U sudskim spisima se vidi da je Gejts pristao da se izjasni krivim za urotu protiv američke vlade vezano za proneveru i neregistrovano lobiranje u inostranstvu kao i za laganje saveznim vlastima

23. feb 2018

Bivši visoki zvaničnik izbornog štaba američkog predsednika Donalda Trampa Rik Gejts zvanično se izjasnio krivim po optužbama u istrazi specijalnog tužioca o ruskom mešanju u američke izbore.

Gejts se izjasnio krivim po tužbi za saveznu zaveru i davanje lažnih izjava, a njegovo prihvatanje krivice rezultat je dogovora sa sudom i ukazuje da planira da saradjuje u istrazi specijalnog tužioca Roberta Mulera.

Muler nastavlja da ispituje Trampov izborni štab i Gejtsovog dugogodišnjeg poslovnog saradnika Pola Manaforta.

Gejts se izjasnio o krivici u saveznom sudu u Vašingtonu. Gejtsova izjava data je dan pošto su nove optužnice podignute protiv njega i Manaforta za utaju poreza i bankarske pronevere.

Manafort, koji je bivši predsednik izbornog štaba Trampa rekao je da nije kriv i ostaje pri tome.

Dogovor o priznanju mogao bi da bude značajan razvoj istrage i znak da 45-godišnji Gejts planira da ponudi inkriminišuće informacije protiv dugogodišnjeg saradnika Manaforta ili drugih članova Trampovog štaba u zamenu za blažu kaznu, naveo je Njujork tajms.

U sudskim spisima se vidi da je Gejts pristao da se izjasni krivim za urotu protiv američke vlade vezano za proneveru i neregistrovano lobiranje u inostranstvu kao i za laganje saveznim vlastima.

Muler je protiv Gejtsa i Manaforta prvi put podigao optužnice u oktobru i obojica su se izjasnila da nisu krivi.

Zasad nije jasno šta bi Gejts mogao da ponudi istrazi specijalnog tužioca. U optužnicama protiv Gejtsa i Manaforta ništa ne ukazuje na središnje pitanje Mulerove istrage – da li su Tramp ili njegovi saradnici koordinisali aktivnosti s ruskom vladom da se ometu predsednički izbori.

Gejts je bio u izbornom štabu znatno duže od Manaforta koji je smenjen u avgustu, ali je do dana izbora bio u Trampovom avionu.

U optužnici se navodi razvijena shema Gejtsa i Manaforta kako da sakriju od američkih vlasti milione dolara koje su zaradili kao politički konsultanti u Ukrajini gde su radili za bivšeg predsednika Viktora Janukoviča, dugogodišnjeg saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina, navodi Njujork tajms.

List dodaje da su radom u Ukrajini bili povezani s brojnim ljudima s vezama u Kremlju, medju kojima je tajkun Oleg Deripaska.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga