Sačuvati secesiju u Subotici

Sprečiti dalje rušenje vrednih objekata u Subotici koja pripada evropskoj mreži gradova secesije

24. maj 2013

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić izjavio je danas da se taj grad temelji na vrednostima interkulturalnosti i različitostima koje se neguju sa težnjom da prerastu u projekat međusobnog prožimanja ljudi koji ovde žive.

“Subotica raspolaže turističkim potencijalima i raspolaže arhitektonskom celinom građenom u stilu mađarske secesije koja svakako predstavlja kulturno-istorijsko blago ovoga grada”, rekao je Dulić na otvaranju seminara „Grad između kulture, ekonomije i politike“.

Predstavnica Ministarstva ljudskih resursa sekretarijata za kulturu iz Budimpešte Ildiko Deak rekla je da su u pojedinim delovima sveta porušeni značajni secesijski objekti i izrazila nadu da će ovaj seminar doprineti sprečavanju daljeg rušenja vrednih objekata u Subotici koja pripada evropskoj mreži gradova secesije.

Docentkinja na Građevinskom fakultetu u Subotici Viktorija Aladžić rekla je da je cilj seminara da se građani upoznaju sa dobrim primerima očuvanja secesijskog nasleđa koji se primenjuju u drugim evropskim gradovima.

Međunarodni stručni seminar „Grad između kulture, ekonomije i politike“ okupio je stručnjake iz oblasti prostornog planiranja i arhitekture iz Španije, Slovenije, Austrije, Rumunije, Mađarske i Srbije.

Skup organizuje neformalna grupa građana “Nasmeši se Subotici”, a pokrovitelji seminara su Fondacija “Teleki Laslo”, Direkcija za zaštitu kulturnog nasleđa iz Mađarske, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, Grad Subotica, Građevinski fakultet u Subotici i Mreža gradova secesije.

U okviru skupa sutra će biti održana radionica „Pokreni ulicu“ u kojoj će građani i studenti arhitekture, građevine i likovnog stvaralaštva zajedno crtati i zapisivati ideje o budućem uređenju ove ulice Petra Drapšina u Subotici.

N.J. (Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga