Sabljar (Dža ili bu): Poenta mafijaškog kartela na vlasti bila je demonstracija sile

Nebojša Simeunović o položaju muzičara u vreme pandemije i zabrane održavanja koncerata i o nedavnim protestima

26. jul 2020

Sve ovo što se događa oko mene je inspiracija za ono što pišem – kaže Nebojša Simeunović Sabljar, frontmen benda Dža ili bu, odgovarajući na pitanje da li će aktuelna dešavanja u srpskom društvu poslužiti kao inspiracija za buduće pesme ovog beogradskog punk benda.

Simeunović za Danas govori o životu muzičara za vreme vladavine epidemije korona virusa, u kome su masovna okupljanja zabranjena, a samim tim i koncerti od kojih mnogi muzičari zarađuju za život.

*Od početka karantina do danas, sa kraćim prekidima, zbog mera zaštite od kovida 19, uvedena je zabrana okupljanja, održavanja koncerata i manifestacija. Prokomentarišite taj period, sa kojim problemima se suočavate kao muzičar?

–Dža ili bu je imao završen album „Jasno i glasno“ čiji se izlazak očekivao pre pandemije. Krenuli smo sa promocijom albuma i trebalo je da imamo dvadesetak koncerata. Svi ti koncerti su otkazani, kao i nekoliko koncerata koje smo zakazali po okončanju karantina, u toku izbora. S obzirom na to da se supruga i ja bavimo istim poslom, muzičari smo i samo to radimo, ostali smo bez ikakvih prihoda. Bez obzira na sve, najviše me je ubilo to da nema više putovanja i koncerata, da moram da ostanem u četiri zida.

*Da li ste u ovom periodu snimali nešto novo od materijala, pesama, album, spot?

–Uradili smo spotove za pesme „Ja se smejem“ i „Revolucija“ koristeći razne dokumentarne snimke i snimke sa koncerata. Izlazak albuma smo odložili za neka bolja vremena. Ja sam solo uradio dve nove pesme i spotove za njih. To su pesme „Tenk“ i „Vremeplov“. Na žalost, njihov izlazak niko nije ispratio, te zbog svega što se događa nisu uspele da dođu do ljudi koji prate moj muzički rad.

*Kako vidite budući period kad je u pitanju održavanja koncerta? Mislite li da će ubuduće svirke da se održavaju sa maskama, na socijalnoj distanci, ili će se nešto nabolje promeniti, pa da na velika vrata dočekamo mnogoljudne rokenrol nastupe?

–Mislim da od koncerata neće biti ništa do polovine 2021. Suludo je zakazivati neke nove termine ako se drugi talas pandemije očekuje već na jesen.

*Kako komentarišete pomoć države do sada i da li je očekujete ubuduće, ako se situacija sa zabranom održavanja nastupa nastavi?

–Od države nismo dobili nikakvu konkretnu pomoć osim onih famoznih sto evra. Dobili smo jednokratnu pomoć od SOKOJ-a ali sve to je nedovoljno za egzistenciju. S obzirom na to da i posle 33 godine bavljenja muzikom još uvek nemam status samostalnog umetnika ne mogu očekivati pomoć od države u budućnosti.

*Dža ili bu je uvek imao kritičke tekstove, kako vidite proteste koji su se održali u glavnom gradu i još nekim gradovima Srbije?

–Protesti su po mom mišljenju bili spontani, ali su se ubacivanjem provokatora pretvorili u nasilne. Time se odmah pokazala sila. Poenta mafijaškog kartela na vlasti, a namerno kažem kartel jer se radi o interesnoj grupi, a ne o političkoj stranci, upravo je bila demonstracija sile. Prekomernom silom je trebalo da se pokaže to da kompromisa i dijaloga neće biti.

(Una Miletić, Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga