Šabiću nagrada za unapređenje kulture ljudskih prava

Uneo ogromnu energiju, angažovao se na mnogim stranama i svojim ličnim zalaganjem doprineo rešavanju pitanja iz oblasti prava

18. sep 2015

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić dobitnik je nagrade „Konstantin Obradović“ za unapređenje kulture ljudskih prava za 2015. godinu.

Žiri je u obrazloženju odluke naveo da se opredelio za Šabića zbog toga što su ova i prošla godina obeležene pritiskom na nezavisne institucije, što je bio dodatni motiv da nagrada ode u ruke jednom od onih koji su utirali put ovim institucijama.

Od samog početka uneo je ogromnu energiju, angažovao se na mnogim stanama i svojim ličnim zalaganjem doprineo rešavanju pitanja iz oblasti prava, naveo je žiri koji čine Vesna Pešić, Gordana Matković i Vesna Petrović.

Izgradnja jake institucije Poverenika za informacije bila je misija koju je Šabić, smatraju, uspešno izvršio u prvim godinama funkcionisanja tog važnog tela koje kontroliše rad državnih organa.

Žiri smatra da je podrška građana Povereniku velika, što se može videti po broju obraćanja i žalbi koje se podnose kancelariji na čijem je on čelu, ali i po podršci koju su šabić i njegova kancelarija dobijali svaki put kada bi bili pod pritiskom države i političara.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga