Šabić: Zaštititi lične podatke pacijenata od zloupotreba

"Postojeće stanje pravno je neprihvatljivo, postoji rizik kompromitovanja i zloupotrebe ličnih podataka pacijenata"

13. jan 2017

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić zatražio je od ministra zdravlja Zlatibora Lončara da se u njegovom resoru hitno preduzmu mere koje će obezbediti da podaci o ličnosti u okviru Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) budu zaštićeni od neovlašćenog pristupa i svake druge zloupotrebe, saopšteno je danas.

U pismu upućenom Lončaru, Šabić je apelovao i da se funkcionisanje tog informacionog sistema zakonski reguliše. Poverenik je nadzorom utvrdio da je Ministarstvo zdravlja bez valjanog pravnog osnova uspostavilo Integrisani zdravstveni informacioni sistem kao centralizovanu, elektronsku zbirku podataka o ličnosti pacijenata i zaposlenih iz 451 zdravstvene ustanove.

Šabić je ukazao da nijednim od relevantnih zakona nije predviđena niti se uređuje obrada podataka o ličnosti u okviru Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema. Precizirao je da ni uredba ne može biti osnov za to.

Podseća se da je poverenik Ministarstvu u oktobru prošle godine uputio upozorenje u kojem su precizno navedene nepravilnosti i detaljan opis činjeničnog i pravnog stanja.

Ministarstvo je obavestilo poverenika da je uvelo sistem kojim su otklonjeni nedostaci u zaštiti podataka o ličnosti, što su predstavnici Ministarstva zdravlja ponovili na jučerašnjem sastanku sa saradnicima poverenika koji su, međutim, kasnije proverili i utvrdili da je stanje nepromenjeno i da nije otklonjena mogućnost neovlašćenog pristupa ličnim podacima pacijenata.

„Dalje održavanje postojećeg stanja pravno je neprihvatljivo, a faktički podrazumeva rizik kompromitovanja i zloupotrebe ličnih podataka pacijenata i nastupanja velikih neotklonjivih štetnih posledica“, zaključio je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga