Šabić: Zabrinjava koliko malo toga znamo

Počev od ignorisanja novinarskih molbi ili predloga, pa do onih najdrastičnijih - šikaniranja, pretnji, čak i fizičkih napada

03. mar 2013

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je da javnost veoma malo zna o strateški važnim pitanjima, poput bezbednosti hrane, ili kvaliteta pijaće vode.

„Od izuzetnog je značaja da se insistira na obavezi nadležnih organa da podatke, koji su od značaja za ugrožavanje zdravlja ljudi ili životne okoline, tretiraju kao informacije od prvorazrednog javnog značaja, da ih objavljuju redovno i na proaktivnoj osnovi. I ne čekajući da to neko posebno traži“, rekao je Šabić za današnji novosadski Dnevnik.

Prema njegovim rečima, korektan odnos vlasti prema javnosti morao bi, u društvu koje pretenduje da bude demokratsko, da bude najnormalnija stvar.

„Nažalost, česti su primeri da to kod nas nije tako. Počev od ignorisanja novinarskih molbi ili predloga, pa do onih najdrastičnijih – šikaniranja, pretnji, čak i fizičkih napada“, kazao je Šabić.

List Dnevnik je naveo da je od Ministarstva spoljnih poslova Srbije tražio informaciju o tome šta će se desiti sa položajem i pravima žitelja pograničnog područja Srbije koji žive blizu granice sa Hrvatskom, kada ta susedna država u julu postane punopravna članica Evropske unije.

List je naveo da, uprkos obećanjima, odgovor na pitanje redakcija nije dobila, već su nakon 16 dana čekanja dobili putem elektronske pošte obaveštenje: „Obaveštavamo vas da nećemo biti u mogućnosti da u ovom trenutku odgovorimo na vaša pitanja“, iako su osam dana ranije potvrdili da su „odgovori u pripremi“.

Ulaskom Hrvatske u EU prstaće da važi 16 godina star sporazum između dve države o pograničnom prometu pa bi Srbija i Hrvatska trebalo da usvoje novi sporazum, kojim bi bila regulisana ova materija.

Dnevnik je naveo da je od pres službe Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske odgovor dobio za jedan dan.

(Autonomija/Dnevnik) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga