- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Šabić: Vlasti ignorišu zahteve građana za dostupnost informacija

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas u Vranju da je za punu svest o pravima na informacije od javnog značaja potrebna edukacija i građana i predstavnika vlasti.

Šabić je na predavanju „Dani poverenika u Vranju“ kazao da predstavnici vlasti ignorišu zahteve građana za dostupnost informacija, pa se 90 odsto žalbi upućenih njemu odnose na taj problem.

„Ljudska prava su kao ljudski mišići – ako se ne koriste atrofiraju. Prava nisu tu za ukras već da bi se koristila a za to je potrebno da se građani ponašaju kao građani a ne kao podanici“, rekao je Šabić.

On je dodao da je Srbija pre dve godine po broju žalbi povereniku bila iza SAD-a, koje imaju višestruko veći broj stanovnika.

Predstavnik nevladine organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić je rekao da nepoštovanje zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja u većini slučajeva vezano za velike poslove pod pokroviteljstvom države.

„Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja je uneo revolucionarne promene u odnosu građana prema vlasti, ali je problem što se taj zakon ne poštuje u potpunosti, i to tokom svih vlada od njegovog donošenja“, rekao je Nenadić.

Nenadić je rekao da Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja čekaju izmene, i ocenio da je zabrinjavajuća odredba da ubuduće neće moći da se traže informacije od javnog značaja od preduzeća koja su u državnom vlasništvu.

(Beta, foto: Medija centar Beograd)

Podelite ovu stranicu!