Šabić naložio Tužilaštvu da saopšti podatke o Savamali

Povrenik smatra da su neprihvatljivi argumenti tužilaštva da bi odavanje tih informacija uticalo na dalji rad organa angažovanih na tom slučaju

11. jan 2017

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić doneo je rešenje kojim je naložio Višem javnom tužilaštvu u Beogradu da učini dostupnim javnosti informacije o slučaju Savamala, saopšteno je danas iz kancelarije Poverenika.

Kako je precizirano, javnosti treba dati informacije o tome da li je postupajući zamenik tužioca u slučaju Savamala o nepostupanju policije po njegovim zahtevima obavestio višeg tužioca, ministra unutrašnjih poslova, Vladu ili nadležno telo Skupštine.

Poverenik je u rešenju naveo i da je potrebno saopštiti da li su podnete disciplinske prijave protiv lica koja su se oglušila o zahteve i urgencije tužilaštva.

Naloženo je, takođe, da se tražiocu informacija, ukoliko one postoje, dostave i delovodni brojevi dokumenata koje ih sadrže.

Poverenik je našao da su neprihvatljivi argumenti tužilaštva da bi odavanje tih informacija „uticalo na dalji rad svih organa koji su angažovani na rasvetljavanju te krivičnopravne stvari“.

„Iz same prirode traženih informacija, budući da se radi samo o delovodnim brojevima određenih eventualno podnetih obaveštenja i zahteva, očigledno je da se njihovim objavljivanjem ne mogu prouzrokovati nikakve štetne posledice“, ističe Šabić.

Prema oceni Poverenika, radi se o informacijama o načinu i zakonitosti rada Višeg javnog tužilaštva u Beogradu koje su potpuno legitiman predmet interesovanja javnosti, a čije objavljivanje ne može prouzrokovati nikakve štetne posledice.

Ovim rešenjem, budući da je postupao u okviru zahteva iz konkretne žalbe, Poverenik javnosti omogućuje samo deo informacija o slučaju Savamala.

Poverenik upozorava da nije dobro što mu se građani i novinari sve više obraćaju povodom prava na pristup informacijama o slučaju Savamala i stoji na stanovištu da su nadležni organi odavno bili dužni da javnosti, bez njegovih intervencija, pruže mnogo više relevantnih informacija o tom slučaju.

„I inače nesporan interes javnosti pojačan je odsustvom informacija u periodu od više meseci“, konstatovao je Šabić.

On je ukazao da slučaj privlači pažnju i domaće i strane javnosti, negativno se odražava i na proces pregovora o pridruživanju EU, te „kontinuirano i dodatno pothranjuje i inače prisutne sumnje značajnog broja građana u valjanost i zakonitost postupanja nadležnih u tom slučaju“.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga