Šabić: Podaci o građanima cure iz policije, ministarstva, Poreske uprave

U sadašnjoj situaciji "nije pitanje da li će podaci biti zloupotrebljeni, već kada će biti zloupotrebljeni i ko će ih zloupotrebiti"

23. feb 2017

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da podaci o ličnosti najčešće „cure“ upravo iz institucija gde bi trebalo da budu najsigurniji, a to su državni organi.

Šabić je za današnje izdanje lista Danas rekao da curenje podataka iz tih institucija predstavlja krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Poverenik je u više postupaka nadzora utvrdio da podaci nekontrolisano izlaze iz policije, Poreske uprave, ministarstva i zdravstvenih ustanova, navodi list.

Šabić je zbog curenja podataka podneo 30 krivičnih prijava, ali je samo u jednom slučaju izrečena uslovna kazna.

„Nadležno javno tužilaštvo me do danas nije obavestilo šta se dešava sa krivičnom prijavom povodom slučajeva Agencije za privatizaciju, gde su kompromitovani podaci o ličnosti 5,2 miliona građana, odnosno više od 70 odsto populacije Srbije“, naveo je Šabić.

Poverenik je istakao da državne institucije ne samo da mogu da se suprotstave zloupotrebi podataka o ličnosti, već imaju obavezu.

„U suprotnom, nije pitanje da li će podaci biti zloupotrebljeni, već kada će biti zloupotrebljeni i ko će ih zloupotrebiti“, naveo je Šabić.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga