Šabić pisao Ani Brnabić: Kontinuitet neodgovornog odnosa države

Poverenik podseća da je stanje u oblasti zaštite podataka o ličnosti vrlo loše, opterećeno brojnim problemima i svakodnevnim povredama prava građana

30. avg 2017

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izrazio je u pismu premijerki Srbije Ani Brnabić razočaranje što se donošenje novog, odavno neophodnog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, po ko zna koji put odlaže na neizvesno dug rok.

Šabić u pismu objavljenom na sajtu Poverenika, povodom Modela zakona koji je dostavio Vladi, izrazio puno razočaranje i nerazumevanje zbog odnosa Vlade prema nastojanju Poverenika da pomogne, kao i prema Inicijativi velikog broja nevladinih organizacija za hitno donošenje novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Poverenik je ocene iz pisma premijerke prema kojima model „sadrži brojna dobra rešenja“ i „predstavlja jako dobar osnov za dalji rad“, ocenio kao kurtoazne fraze bez praktičnog značaja, s obzirom da ga je premijerka obavestila da je model „prosleđen članovima Radne grupe koja radi na pripremi novog zakona kako bi ga imali u vidu“.

„Model zakona koji je Poverenik stavio na raspolaganje Vladi zapravo je kompletan, obrazložen, u potpunosti u skladu s Poslovnikom Vlade pripremljen nacrt zakona. Njegovoj izradi značajan doprinos je dao veliki broj stručnjaka iz civilnog sektora i kompetentnih NVO“, istakao je Šabić.

On je ocenio da bi stavljanjem tog modela u formalnu proceduru, izlaganjem kroz javnu raspravu, opservacijama i kritici zainteresovanih, uključujući tu i Radnu grupu i sva ministarstva, i potom eventualnim korekcijama teksta, Srbija mogla da u relativno dogledno vreme dobije nov neophodan zakon.

Kako je istakao, Vlada se, umesto za to, opredeljuje za „aktivnost“ koja već duže od pet godina nije dala nikakav efekat i da je „i uz najbolju volju praktično nemoguće naći opravdanje“.

Poverenik podseća da je stanje u oblasti zaštite podataka o ličnosti vrlo loše, opterećeno brojnim problemima i svakodnevnim povredama prava građana, što je u velikoj meri uslovljeno kašnjenjima i propustima u usvajanju neophodnih zakonskih i drugih dokumenata.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga