Šabić: Dovodena u pitanje jednakost građana pred zakonom

"Odbacivanje prijave protiv policajca zabrinjavajući presedan"

26. sep 2020

Odluku tužilaštva da odbaci krivične prijave protiv policajca koji je u Beogradu, tokom vanrednog stanja snimljen kako šamara muškarca na zadnjem sedištu policijskog automobila je „vrlo zabrinjavajući presedan“ koji zaslužuje ozbiljnu pažnju i stručne i opšte javnosti, ocenio je danas advokat Rodoljub Šabić.

Šabić je u izjavi agenciji Beta rekao da je zabrinjavajuće i to što nije reč o izolovanom primeru nego o još jednom u nizu učestalih sličnih odluka tužilaštva.

„Po Krivičnom zakoniku (čl.137) ko „zlostavlja drugog ili se prema njemu odnosi na način kojim se vređa ljudsko dostojanstvo“ vrši krivično delo. A ako to čini službeno lice u vršenju dužnosti radi se o težem obliku dela za koji je predviđena oštrija kazna“, naveo je on.

Šabić smatra da je bez osnova tvrdnja tužilaštva da nema krivičnog dela zato jer je žrtva u postupku izjavila da se „ne oseća niti zlostavljano niti mučeno“.

„Zaštitni objekat ovog krivičnog dela nije nikakvo individualno subjektivno svojstvo ili osećaj žrtve već ljudsko dostojanstvo kao opšta, univerzalna vrednost. Upravo zato Ustav utvrđuje da je ljudsko dostojanstvo neprikosnoveno i da je smisao i svrha svih jemstava ljudskih prava da služe očuvanju ljudskog dostojanstva“, naveo je advokat.

Shvatanje da šamaranjem građana, nezavisno od bilo čijeg subjektivnog doživljaja, policija ne vređa ljudsko dotojanstvo je apsurdno. Ovakvo shvatanje uloge i ovlašćenja policije i značaja ljudskih prava posebno brine ako znamo da već dugo izostaju bilo kakve pouzdane informacije o aktivnostima tužilaštva čak i povodom nekih još neprihvatljivijih, izuzetno brutalnih postupaka policije tokom suzbijanja nedavnih građanskih protesta“, rekao je Šabić.

U sličnom kontekstu je i odbacivanje krivične prijave zbog ugrožavanja sigurnosti (čl.138.KZ) novinarke koja je, to u prisustvu policije, bila okružena od strane više nepoznatih lica koja su joj i oduzela telefon ili odbacivanje prijave zbog davanja mita u vezi sa glasanjem (čl.156 KZ) u slučaju direktora javnog preduzeća koji je meštanima sela koje je javno najavilo bojkot izbora obećao asfaltiranje puta uz poziv da ipak glasaju, dodao je on.

„Nemoguće je ne primetiti nešto što je svim ovim slučajevima zajedničko – svi akteri protiv kojih su prijave podnošene a tužilaštvo ih i pored evidentnih osnova sumnje odbacilo su ili pripadnici vlasti ili ljudi bliski vlasti. Usled toga, a znajući za drugačije, oštre reakcije u slučajevima kad su akteri bili neki drugi, praksa tužilaštva izaziva sumnju u doslednu primenu krivičnog zakona a samim tim dovodi u pitanje nešto što je u svakoj uređenoj državi fundamentalni princip – jednakost građana pred zakonom„, rekao je Šabić.

Snimak policajca koji u naseljenoj gradskoj zoni, u opštini Vračar, brutalno šamara mladića koji je priveden i nalazio se na zadnjem sedištu službenog automobila objavljen je sredinom aprila na društvenim mrežama i medijima, koji su tada ukazali da je poprilično uzbudio javnost.

(Beta, foto: MC)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga