S prijateljima u Vojvodini

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši otvorio je sinoć u Bačkoj Topoli Treći međunarodni kamp tol…

27. jula 2009

Šandor EgerešiPredsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši otvorio je sinoć u Bačkoj Topoli Treći međunarodni kamp tolerancije.
– Ovaj kamp ima izuzetan značaj u očuvanju identiteta nacionalnih zajednica, ne samo u Vojvodini, nego i u Srbiji i čitavoj podunavskoj regiji. Ponosan sam na Vojvodinu u kojoj komšije počinju rečenicu na jednom a završavaju je na drugom jeziku. I svi se međusobno razumeju. Posebno mi je drago što ću imati priluku da čujem mišljenje mladih o samom pojmu tolerancije, ali i o veoma važnim pitanjima, kao što je kako oni vide budućnost Evrope, jer ipak su oni ta budućnost – izjavio je predsednik pokrajinskog parlamenta.
Osim njega, na otvaranju su govorili predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, potpredsednik parlamenta Republike Mađarske Šandor Ležak, župan Istarske županije Ivan Jakovčić, kao i gradonačelnik Bačke Topole Atila Babi.
– Svojom formom i sadržinom Kamp je opravdao svoje postojanje, a prijateljstvo među različitostima kod mladih je ono najvažnije što oni mogu da ponesu iz Bačke Topole. Tolerancija je suština demokratije. I naročito mi je drago što će učesnici ovog kampa, učeći o toleranciji, na kraju moći u svoje sredine da ponesu poruke o tome što su sve naučili – izjavila je Slavica Đukić Dejanović.
U radu Trećeg kampa tolerancije učestvovaće oko 180 mladih iz Holandije, Nemačke, Mađarske Hrvatske, Rumunije, Bugarske i, naravno, Vojvodine, odnosno Srbije, dok će Istra biti region-partner Kampa. Tek, kako je to rekao i sam Egereši, Bačka Topola će za trajanja ove škole prijateljstva i škole protiv predrasuda, do 1. avgusta, biti glavni grad tolerancije u Evropi. Inače, moto ovogodišnjeg okupljanja je „S prijateljima u Vojvodini, s prijateljima na Dunavu“
Program ovogodišnjeg Kampa predviđa brojne tribine, diskusije i radionice, a rezultiraće konkretnom porukom mladih odgovornim strukturama zemalja u ovom regionu. Kako je najavljeno, na ovogodišnjem kampu biće promovisan i novoformirani Savet dunavskog evroregiona. Taj evroregion će, na osnovu odluke Evropske komisije, biti formiran do 2011. godine.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga