Ruski zvaničnik predviđa „eksploziju nezadovoljstva“ ako privreda ne ozdravi

"U stanju smo ekonomske stagnacije koja ne ostavlja razloga za optimizam"

25. juna 2019

Rusija je u riziku da bude zahvaćena u sveopštem talasu nezadovoljstva ako se privreda te zemlje ne poboljša, rekao je glavni ruski revizor, i time izazvao reakciju Kremlja.

Šef Revizorske komore Aleksej Kudrin rekao je za rusku državnu televiziju da će opadanje životnog standarda i široko zastupljeno siromaštvo izazvati „eksploziju“ protesta širom zemlje, a kao jedini način da se to spreči naveo je transformaciju ekonomskog sistema države.

„Proteklih šest godina ova država nije koristila prilike, i naš udeo u svetskoj ekonomiji je pao. Nismo postali konkurentniji i efikasniji. U stanju smo ekonomske stagnacije koja ne ostavlja razloga za optimizam“, rekao je on.

Portparol Kremlja Dimitri Peskov reagovao je tako što je Kudrinove komentare otpisao kao „emotivno izražavanje“.

Peskov je rekao da je siromaštvo stvaran problem koji ne treba ignorisati, ali ga takođe ne treba preuveličavati, prenela je agencija RIA Novosti.

Kudrin je pojasnio svoje komentare rekavši da nije imao nameru da poziva na proteste.

„Samo sam hteo da kažem da ima osnova (za očekivanje protesta) i da je taj osnov u vezi sa opadanjem stvarnih primanja. Kada u 2019. godini toliko ljudi živi ispod granice siromaštva, to me brine, i mnogi građani mogli bi da počnu da iskazuju svoje nezadovoljstvo“, rekao je Kudrin.

(Nova ekonomija, Foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga