Ruski vozovi zaobilaze Vojvodinu?

Nakon tri decenije „Železnice Srbije” obogatiće svoj vozni park s 12 novih dizel-motornih vozova ruske proizvodnje, čija se isporuka očekuje sukcesivno do kraja 2012. Vojvođani dobili obećanje da će sledeća nabavka ići njima, pa zaboravljeni

01. avg 2011

Generalni direktor „Železnica” Milovan Marković izjavio je da će prvi voz biti isporučen već do kraja septembra i nakon testiranja u Srbiji, do kraja biće godine uključen u saobraćaj. Marković kaže da je reč o vozovima za regionalni i lokalni saobraćaj koji će voziti neelektrificiranim prugama i moći će da prime 120 putnika i razviju brzinu od 120 kilometara na čas.

Vojvodina je pokrenula akciju da ima prioritet u njihovoj raspodeli. Predsednici opština Sente, Kanjiže i Čoke Aniko Širkova, Mihalj Njilaš i Predrag Mijić te gradonačelnik Subotice Saša Vučinić potpisali su objedinjeni zahtev direktoru „Železnica” za isporuku tri garniture dizel-motornih vozova iz prvog kontingenta s obrazloženjem da je javni železnički prevoz na relaciji Subotica–Senta–Čoka–Kikinda, Subotica–Horgoš–Kanjiža, Subotica–Sombor u izuzetno kritičnom stanju, kao i na kraku prema Segedinu, gde najčešće dolazi do kvarova, velikih kašnjenja, odlaganja ili otkazivanja polazaka dizel-motornih vozova iz serije 812 (šinobusi). Kažu da građani teško podnose takvu situaciju i otvoreno iskazuju revolt i prenose nezadovoljstvo i na zaposlene na Železnici, i predstavnike lokalne samouprave.

Kako stoji u dopisu, za potrebe ovog regiona uopšte nisu nabavljana železnička vozna sredstva, već su se obavljale samo najnužnije popravke na dotrajalim šinobusima kupljenim daleke 1960, dok su, istovremeno, u više navrata obezbeđivane kompletne garniture vozova za mesta u centralnoj Srbiji. Poznavaoci prilika na Železnici kažu da postoji nasušna potreba za novim garniturama i na drugim relacijama u Vojvodini, kao na primer Pančevo–Vršac, Pančevo–Zrenjanin–Kikinda, zatim na pruzi Novi Sad – Odžaci – Sombor i drugde.Stručnjaci kažu da bi za područje Severnobačkog i Zapadnobačkog okruga koji, u smislu organizacije železničkog saobraćaja funkcionišu kao celina, bilo neophodno sedam dizel-motornih vozova da bi putnički saobraćaj bio redovan. Naglašavaju da su posebno ugroženi korisnici koji gravitiraju Subotici iz pravca Sente, gde se vozovi najčešće otkazuju, a, s druge strane, Senta je veoma slabo povezana autobuskim linijama sa Suboticom.

Upućeni tvrde da je prilikom poslednje nabavke švedskih dizel-motornih vozova pre pet-šest godina – koji su raspoređeni u Kraljevo, Zaječar i Niš –iz „Železnica” obećano da će sledeća nabavka dizel-garnitura biti organizovana za područje Vojvodine. Sada kada nabavka ruskih vozova ulazi u završnu fazu, Vojvodina pita da li je poslovodstvo zaboravilo obećanje? Pošto su, osim vojvođanskih, prisutne inicijative i drugih lokalnih samouprava iz Srbije, čak i onih koji su u prethodnim nabavkama dobili nove vozove, veruje se da će nove garniture biti raspoređene tamo gde su najpotrebnije. Međutim, član Gradskog veća Subotice Laslo Karai izjavio je juče za naš list da iz „Železnica” još uvek nisu dobili odgovor na dopis koji su poslali početkom maja.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga