Ruski policajci udarali demonstranticu u stomak

Rusija traži od Gugla da na Jutjubu spreči deljenje informacija o protestima

12. avg 2019

Videosnimak na kojoj ruski policajci udaraju mladu ženu u trbuh izazvala je bijes brojnih Rusa koji smatraju da vlasti koriste pretjeranu silu kako bi rastjerali proteste koji u Moskvi traju sedmicama.

Video koji je snimljen u subotu i kasnije su ga internetom proširile slavne ruske osobe s milionima pratitelja, prikazuju trenutak u kojemu dva pripadnika interventne policija s kacigama vuku ženu, Dariju Sosnovskayu prema policijskom vozilu.

Sosnovskaya (26) se pokušala osloboditi i srušiti jednog od policajaca koji su na to odgovorili udarcima u trbuh, a jedan od reportera koji je snimao incident sarkastično je policajca nazvao „herojem“, prenosi Hina.

Djevojka je među 200 ljudi koji su u subotu pritvoreni zbog sudjelovanja u protestima koje vlasti nazivaju ilegalnima, a koji su se odvili nakon sankcioniranog protesta za održavanje slobodnih lokalnih izbora.

Veliki protesti

Na odobrenom dijelu protesta prisustvovalo je gotovo 60.000 ljudi, rekli su iz promatračke grupe White Counter, a ovaj protest najveći je u posljednjih osam godina te je posebno značajan u vrijeme kada ohrabreni opozicijski pokreti nastoje smanjiti moć predsjednika Vladimira Putina.

Poznati pjevač Egor Krid podijelio je snimku hapšenja na svom Instagram profilu s 10,7 miliona pratitelja, kao i Sergej Lazarev, također popularan pjevač, s gotovo četiri miliona pratitelja. Snimku je zbog toga vidjelo više od tri miliona ljudi.

U objavi prepunoj psovki, Krid je poručio da je uložio pritužbu policiji te tražio da pronađu i kazne policajce koji su odgovorni za nasilje.

„Kakav šljam moraš biti da udariš pripadnicu ljepšeg spola“, napisao je Krid. „Ne zanima me što je učinila. Ovakve se stvari ne bi trebale događati“.

Lazarev je ponašanje policajaca nazvao „sramotom“, a mnogi drugi Rusi također su na društvenim medijima izrazili zgroženost događajem.

Ruske vlasti odbile su optužbe za korištenje pretjerane sile kako bi rastjerali proteste koji traju već pet sedmica, no SAD i Evropska unija već su dovele u pitanje njihove metode.

Moskovska policija odbila je u ponedjeljak komentirati incident.

Sosnovskaya, koja je ranije prisustvovala dopuštenom protestu, rekla je da privedena nakon što se policiji žalila na hapšenje muškaraca za kojeg se činilo da pati od neke vrste invalidnosti.

Tužba demonstranata

Djevojka je nakon toga podnijela pritužbu zbog načina na koji je pritvorena.

U znak bijesa koji je snimka izazvala, advokat za ljudska prava, Pavel Chikov, ponudio je nagradu od 100.000 rublji (1.500 dolara) bilo kome ko identificira policajca na snimci koji je nosio masku i kacigu.

Jedna ruska internetska stranica kasnije je poručila da su ga identificirali i objavili njegovo ime sa slikom, no odbili su uzeti Chikovu nagradu.

Nekoliko Rusa koje je policija ozlijedila na protestima zatražilo je naknade za štetu putem suda.

Aktivisti su poručili da planiraju organizirati još jedan protest 17. augusta.

Rusija traži od Gugla da na Jutjubu spreči deljenje informacija o protestima

Ruska agencija za nadzor medija zatražila je od američke kompanije Gugl da preduzme mere kako bi sprečila svoj sajt Jutjub (YouTube) da omogućava korisnicima da šalju informacije o neodobrenim protestima u Rusiji.

Potez agencije Roskomnadzor usledio je posle više nedelja subotnjih demonstracija u Moskvi zbog odbijanja kandidatura nekih opozicionih i nezavisnih političara za izbore za moskovsku skupštinu 8. septembra.

Roskomnadzor je danas saopštio da se žalio Guglu na neodredjene „strukture“ koje navodno koriste kanale Jutjuba za slanje obaveštenja o neodobrenim protestima, „uključujući skupove čiji je cilj ometanje izbora“.

Ako se Gugl ne pozabavi tim pitanjem, to će biti smatrano mešanjem u unutrašnja pitanja Rusije i Moskva će imati pravo na kontra-mere, navela je ruska agencija.

Na jučerašnjem protestu uhapšeno je više od 200 osoba pošto su se neki učesnici neodobrenog protesta premestili u centar grada. Na protestima održanim prethodna dva vikenda uhapšeno je oko 1.400 i 1.000 demonstranata.

(Al Jazeera / Beta, Foto: Printscreen)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga