Ruski nadzorni organ preduzeo korake za kažnjavanje RSE

Protokoli se odnose na četiri službe RSE na ruskom jeziku

13. jan 2021

Ruski nadzorni organ za telekomunikacije Roskomnadzor sastavio je svojih prvih osam administrativnih protokola protiv Radija Slobodna Evropa zbog kršenja kontroverznog Zakona o stranim agentima, prenela je večeras ta medijska kuća.

Roskomnadzor naveo je danas na svojoj internet stranici da se prekršaji odnose na „nepridržavanje medija koji obavlja funkciju stranog agenta zahtevima zakona o označavanju informacija koje šire“.

Protokoli se odnose na četiri službe RSE na ruskom jeziku – servis za Rusiju, Radio Liberty, Current TV i Siberia. Protokoli se odnose i na Reality i Idel.Reality, kao i na dve regionalne veb stranice koje objavljuju lokalne vesti i informacije publici u Sibiru i Volga-Uralu.

„Sastavljeni protokoli biće poslati sudiji za prekršaje u roku od tri radna dana kako bi doneo odluke o izricanju administrativnih kazni“, navodi Roskomnadzor.

Zakon o „stranim agentima“, koji je donet 2012. godine, zahteva od imenovanih organizacija da prijave svoje aktivnosti i suoče se s finansijskim revizijama.

Zakon navodi i da pojedinci, uključujući strane novinare, koji su uključeni u ruska politička zbivanja ili prikupljaju materijale i podatke koji se odnose na ruska odbrambena ili nacionalno-bezbednosna pitanja, moraju da budu na spisku stranih agenata.

Kritičari kažu da je zakon proizvoljno primenjen na ruske organizacije civilnog društva, branitelje ljudskih prava i političke aktiviste, uključujući i fondaciju kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

(Beta, Foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Državne jasle
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga