Ruski ambasador okrivio Poljsku za Drugi svjetski rat

Iz Ministarstva vanjskih poslova Poljske saopćili su kako je ruski ambasador u Poljskoj potkopao historijsku istinu te pokušao opravdati staljinističke zločine

27. sep 2015

Sergey Andreev, ruski ambasador u Poljskoj, pokrenuo je lavinu reakcija u toj zemlji nakon što je izjavio kako je Poljska ‘krivac za Drugi svjetski rat’ što je dodatno pogoršalo odnose dviju zemalja.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Poljske saopćili su kako je ambasador potkopao historijsku istinu te pokušao opravdati staljinističke zločine.

Ambasadora iz Rusije kritikovala je i poljska premijerka Ewa Kopacz.

Drugi svjetski rat započeo je nakon što su nacistička Njemačka i Sovjetski Savez formirali pakt 1939. godine što je uključivalo tajnu odredbu za podjelu Poljske.

Početak rata

Njemačka je potom 1. septembra iste godine po formiranju pakta sa zapada napala Poljsku stoga se taj dan uzima kao početak rata.

Sovjetski Savez 16 dana nakon Njemačke također započinje invaziju sa istoka.

Milioni Poljaka stradali su u tim sukobima.

Andreev je također izjavio kako invazija Sovjeta na Poljsku 1939. ‘nije bila agresija’.

Donji dom poljskog parlamenta ratifikovao je danas tehnički sporazum o izgradnji američke baze za protivraketnu odbranu u Redzikovu u Pomorju, kod Baltičkog mora na sjeveru zemlje, javile su danas agencije.

Planirano je da izgradnja baze za presretanje balističkih raketa počne 2016. godine, a potpuno bi bila u funkciji 2018. godine, navela je agencija Ukrinform, dodajući da će ta baza biti elemenat evropskog dijela protivraketne odbrane.

Zajedno sa bazom u Rumuniji, Redzikovo će biti dio evropskog protivraketnog štita, navodi RIA Novosti, dodajući da će po planu u poljskoj bazi biti instalirane rakete srednjeg dometa S-3 i radar.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga