Ruske firme šampioni u korupciji

Ruske kompanije koje rade u inostranstvu zauzimaju prvo mesto u svetu po korpuciji, saopštila je danas organizacija Transparensi internešenel. TI upozorava da to može da se negativno odrazi na ekonomsku klimu

02. nov 2011

Prema indeksu korupcije TI, Rusija je dobila najnižu ocenu, odnosno 6,1 poen, i time zauzela poslednje mesto na listi 28 zemalja, što znači da je najkorupmiranija, dok je Kina sa 6,5 poena na pretposlednjem mestu.

Istraživanje je obuhvatilo 28 većih privreda u svetu, a zemlje sa najmanjim nivooom korupcije mogle su da dobiju 10 poena. Prvo i drugo mesto podelile su Holandija i Švajcarska, dobivši po 8,8 poena. Prethodno istraživanje korupcije među međunarodnim kompanijama bilo je 2008. godine i Rusija je i tada bila na poslednjem mestu sa 5,9 poena. U izveštaju TI se ističe da je situacija sa Rusijom i Kinom ozbiljan povod za zabrinutost.

„Uzimajući u obzir da prisustvo njihovih kompanija na svetskom tržištu stalno raste, tako visok nivo korupcije može negativno da se odrazi na ekonomsku klimu u odgovarajućim sektorima i mogućnost kompanija da vode poštenu tržišnu borbu“, navodi TI.

Dodaje se i da su ruske kompanije poslednjih godina najviše ojačale prisustvo u naftnom i gasnom sektoru. Po mišljenju direktora ruskog odeljenja TI Jelene Panfilove, loša pozicija Rusije se objašnjava time što je u zemlji došlo do „stabilizacije korupcije“. Pod tim se podrazumeva između ostalog to, da čak i ako postoje zakoni o borbi protiv korupcije, oni ne funkcionisu.

„Vodeća pozicija Rusije po korupciji ne izaziva čuđenje. Zemlja se i dan danas bori sa unutrašnjom korupcijom, posebno u državnim organima. Potpuno je prirodno što se korupcija širi i na privatne firme, kako u samoj Rusiji, tako i u inostranstvu“, kaže Panfilova.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga