Ruska pravoslavna crkva prekinula veze sa Carigradom

Ukrajina je prošle sedmice osigurala podršku Carigrada za osnivanje nezavisne crkve, što je Kijev proglasio ključnim potezom za prekid ruskog miješanja u ukrajinska pitanja

15. okt 2018

Ruska pravoslavna crkva odlučila je u ponedjeljak prekinuti sve veze sa Carigradskom patrijaršijom, prosvjedujući zbog podrške ukrajinskom zahtjevu za autokefalnom crkvom.

Govoreći u Minsku, nakon susreta s upravnim tijelom Ruske crkve, mitropolit Ilarion je rekao kako „sveti sinod nije imao izbora nego raskinuti odnose“ s Patrijaršijom u Istanbulu, sjedištem za oko 300 milijuna pravoslavnih kršćana.

Ukrajina je prošli tjedan osigurala podršku Carigrada za osnivanje neovisne crkve, što je Kijev proglasio ključnim potezom za prekid ruskog miješanja u unutarnja pitanja Ukrajine.

Ruska pravoslavna crkva to je proglasila najvećim raskolom u kršćanstvu u posljednjih tisuću godina.

Carigradska patrijaršija prošli je tjedan nakon dvodnevnog zasjedanja priznala neovisnu Pravoslavnu crkvu u Ukrajini.

Podijeljeni vjernici

Carigrad je također odlučio vratiti na hijararhijsku funkciju patrijarha Filareta Denisenka, nakon žalbe koju je on predao protiv Moskve koja ga je isključila.

To je učinila 1991. godine, nakon proglašenja neovisnosti Ukrajine i raspada Sovjetskog Saveza, kad je Filaret osnovao ukrajinsku pravoslavnu crkvu i proglasio se patrijarhom.

Pravoslavci u Ukrajini su podijeljeni.

Dio pripada Crkvi pripojenoj Moskovskoj patrijaršiji, a drugi dio je vjeran kijevskoj, samoproglašenoj nakon neovisnosti zemlje 1992. godine, koju do sada nije priznavala nijedna pravoslavna crkva u svijetu.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga