Rusima prepuštene rezerve vredne 7 milijardi evra

Rudna renta od tri odsto najjeftinija u svetu pa se Rusima žuri da ismumpaju sve što se ispumpati može

13. okt 2013

Prodaja Naftne industrije Srbije za 400 miliona evra uz obavezu investiranja od 500 miliona evra, značila je između ostalog, prodaju prava na korišćenje domaćih rezervi nafte i gasa, pokazalo je istraživanje „Insajdera“.

Na osnovu dokumentacije do koje je došla ekipa novinara Insajdera, Srbija ima dokazane rezerve od 10,5 miliona tona nafte i 4,35 milijardi kubika gasa.

Prema sadašnjim cenama nafte od oko 100 dolara za barel, vrednost domaćih rezervi nafte se kreće oko 7,8 milijardi dolara. Što se tiče gasa, prema cenama po kojima NIS prodaje domaći gas Srbijagasu od 371 dolar za 1000 kubika, domaće rezerve gasa danas vrede oko 1,6 milijardi dolara. To znači da je ukupna vrednost dokazanih domaćih rezervi nafte i gasa oko 9,4 milijarde dolara, odnosno oko 7 milijardi evra.

Ne samo da je Gasprom na korišćenje dobio rezerve nafte i gasa vredne 7 milijardi evra, već i povlašćen položaj kada je u pitanju plaćanje dažbina, odnosno rente za izvlačenje ovih rezervi.

Takav položaj većinski stranoj kompaniji omogućen je Energetskim sporazumom za koji je odgovorna vlada DS-a, DSS-a i G17 plus, dok ni aktuelna vlada predvođena SNS-om i SPS-om, nije uradila ništa da to promeni.

„Ovde su oni podstaknuti da što pre to izguraju iz zemlje plaćajući tri odsto naknadu, pre nego se poveća na neki normalniji nivo. Ne znam da ijedna zemlja ima tako nisku naknadu za eksploataciju“, kaže Milan Kovačević, konsultant.

(Insajder) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga