Rušilačke demonstracije s političkom pozadinom

Oni moraju da budu izvedeni pred lice pravde, bez obzira na njihove akademske titule, političke karijere, mantije koje nose... Oni su glava te zmije koja se oko Srbije omotala.

11. okt 2010

Jučerašnji rušilački i vandalski napadi 6.000 takozvanih protivnika Parade ponosa u vidu neonacista, klerofašista, huligana i drugih ekstremista nisu bile spontane demonstracije, već dobro isplanirani nemiri sa političkom pozadinom, smatraju stručnjaci za bezbednost.

Profesor beogradskog Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić ocenio je da sam izbor ciljeva i način na koji su ciljevi napadnuti govori o tome da je reč o dobro organizovanoj akciji. „Očigledno je da ovi momci koji su te napade izvršili to nisu mogli sami da smisle. Ali, oni moraju da budu osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne i tu prosto nema i ne sme da bude popuštanja”, rekao je Dragišić.

Pronaći nalogodavce

Međutim, dodaje Dragišić, sada je najvažnije da se otkriju nalogodavci, odnosno oni koji  tom decom manipulišu. “Oni moraju da budu izvedeni pred lice pravde. I tu ne sme biti popuštanja, bez obzira na njihove akademske titule, na njihove političke karijere ni eventualno mantije koje nose. Šta god da su i ko god da su, ti ljudi predstavljaju vrlo veliku opasnost za Srbiju. Oni su glava te zmije koja se oko Srbije omotala”, poručio je naš sagovornik. 
 
Dragišić smatra da zabrana ekstremističkih organizacija ne bi imala velikog uticaja, jer mnoge od tih organizacija nisu registrovane. Politolog Pavel Domonji ima nešto drugačije mišljenje i navodi da je svestan da je vrlo teško primeniti zakon kada neke organizacije nisu registrovane. “Ipak, to ne znači da ako nisu registrovane vi ne možete da sprečite njihovo delovanje i njihovo okupljanje. Ali, u zemlji nema političke volje da se taj korak poduzme i tog koraka neće ni biti sve dok je nacionalizam vladajuća ideologija”, ocenio je Domonji. On smatra da ekstremističke organizacije ne nastaju same od sebe, samoniklo, već su uvek plod rada nekih specijalizanovanih agencija u društvu. 

I delovi crkve uz ekstremiste

Iz delova Srpske pravoslavne crkve pre održavanja Parade ponosa mogli smo čuti izjave koje su se mogle tumačiti na razne načine. Juče je na više mesta u centru Beograda, zajedno sa protivnicima Parade ponosa bilo i nekoliko pravoslavnih sveštenika. Sociolog religije Mirko Đorđević kaže da delovi crkve imaju velii uticaj na ekstremiste. “I da nevolja bude veća, veliki deo laičke javnosti koji se prepoznaje u nacionalističkim grupama poziva se na crkvu a crkva se od njih ne ograđuje i tu je velika opasnost. A neki delovi u crkvi su i pokrovitelji ili pružaju barem duhovnu logistiku tim esktremistima”, navodi Đorđević.  

Dok ovo javljamo, hapšenja ekstremista po Beogradu se nastavljaju, a prema najavama tako će biti i narednih dana. Ali, represija sama po sebi neće biti dovoljna, ukoliko ne bude praćena merama za ozdravljenje društva u Srbiji, koje je očigledno teško ogrezlo u nasilju i ekstremizmu.

(Deutsche Welle)  

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga