Rusija preti Ukrajini

Predsednik Vladimir Putin, njegovi savetnici i ruski mediji, proriču Ukrajini propast ako ta zemlja potpiše ugovor o pridruživanju sa Evropskom unijom. Retorika Moskve sve je oštrija

05. okt 2013

Ruski političari poslednjih nedelja žestoko kritikuju zvanični Kijev. Približavanje Ukrajine Evropskoj uniji će, navodno, izazvati propast velikog dela ukrajinske industrije, odnosno fabrika koje tradicionalno sarađuju sa Rusijom – poput proizvođača aviona i brodova, ili nuklearnih elektrana.

Poznati voditelj na ruskoj državnoj televiziji Dmitrij Kideljov, smatra da Ukrajini preti katastrofa. On tu zemlju uporedio sa avionom u padu. Umesto da dodaju gas, piloti su isključili motore, kaže Kideljov. Time što se orijentiše ka EU, Ukrajina, navodno, vrši samoubistvo i privreda te države doživeće kolaps. Na samom kraju, Kiseljev je predvideo i to da će plodna ukrajinska zemlja biti transportovana u EU, kao što su to radili Nemci za vreme rata.

Kijev ignoriše pozive Moskve

„To su, naravno, gluposti“, kaže bivši direktor predstavništva nemačke fondacije „Fridrih Ebert“ u Kijevu Vinfrid Šnajder-Deters. „Naravno, rusko-ukrajinski trgovinski bilans biće lošiji, a ukrajinska država je prezadužena. Ali to ne znači da će se ekonomija urušiti preko noći“, objašnjava Šnajder-Deters za Dojče vele. Slično gledište ima i ukrajinski premijer Mikola Asarov koji kaže: „Neće biti kolapsa.“

Ruski političari, stručnjaci i mediji već godina pokušavaju da pridobiju Ukrajinu za carinsku uniju, kao što im je već pošlo za rukom sa Kazahstanom i Belorusijom. Ali Ukrajina se kreće prema Evropskoj uniji. Potpisivanje sporazuma o pridruživanju planirano je za kraj novembra u Viljnusu, u Litvaniji. U sporazumu se predviđa i uspostavljanje zone slobodne trgovine.

Rusija koristi štap i šargarepu

Šnajder-Deters kaže da je razlog za oštra upozorenja iz Moskve činjenica da Rusija nije očekivala da će se Ukrajina tako brzo približiti Evropskoj uniji. Ukrajinski parlament trenutno po ubrzanom postupku obrađuje zakone koji se iz Evropske unije postavljaju kao uslov za sporazum o pridruživanju. Osim toga, deo sporazuma trebalo bi da stupi na snagu odmah, bez čekanja na ratifikaciju. Zbog toga je ton Rusije sve histeričniji, ocenjuje nemački poznavalac prilika u Ukrajini.

Ipak, Moskva je spremna i na ustupke. Iako je u avgustu uvoz iz Ukrajine zaustavljen na nekoliko dana iz formalnih razloga, već krajem septembra je ruska banka Sberbank, koja je pod kontrolom države, odobrila Ukrajini kredit od 750 miliona dolara.

Ukrajinci ne reaguju na upozorenja iz Moskve

Mišljenja među Ukrajincima su podeljena. Po jednoj reprezentativnoj anketi Dojče velea iz jula 2013, oko 55 odsto Ukrajinaca žele sporazum za Evropskom unijom pre kraja godine. Istovremeno, 49 odsto njih izjasnilo se za carinsku uniju sa Rusijom. Postoje dakle i oni koji žele i jedno i drugo. Ali Moskva to odbija – Ukrajina ne može da sedi na dve stolice.

Malo je verovatno da će upozorenja iz Rusije uticati na krhko pro-evropsko raspoloženje u zemlji, misli Serhij Govoruča iz Instituta za istraživanje javnog mnjenja IFAK. „Ljudi su ovde navikli na nestabilnost“, kaže Hovoruča i zaključuje: „Ukrajinu koja se već decenijama bori sa raznim krizama, neće uplašiti pogoršanje privrednih odnosa sa Moskvom.

(Roman Gončarenko/Darko Janjević, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga