Rusija prekršila prava Navaljnog

Odluka Evropskog suda za ljudska prava

09. apr 2019

Evropski sud za ljudska prava doneo je odluku da je Rusija prekršila prava opozicionog lidera Alekseja Navaljnog kada ga je 2014. stavila u kućni pritvor i uvela mu druge restriktivne mere.

Navaljni je bio mesecima u kućnom pritvoru od februara 2014, pošto su njegov brat Oleg i on bili pod istragom zbog sumnji o proneveri novca u slučaju za koji su njegove pristalice rekle da je politički motivisan.

Sud u Strazburu je u presudi naveo da odluka o kućnom pritvoru nije bila opravdana, te da stroge restrikcije komunikacije sa spoljnim svetom koje su mu uvedene nisu bile proporcionalne izrečenim optužbama na njegov račun. U presudi se dodaje da je „očito tretiran tako da se suzbiju njegove aktivnosti u javnosti.“

Reagujući na presudu, Navaljni se oglasio na društvenim mrežama, ispisavši reč „pobeda“. „Siguran sam da će ova presuda imati važne posledice za sve one u Rusiji koji su stalno predmet ove vrste bezakonja“, naveo je ruski opozicioni lider.

Navaljni (42), borac protiv korupcije, najistaknutiji je opozicioni akter u Rusiji. Hteo je da učestvuje na predsedničkim izborima u martu 2018, ali mu je kandidatura zabranjena zbog prethodne presude. Ruski predsednik Vladimir Putin je tada odneo ubedljivu pobedu.

(Danas, Foto: Reuters)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga