Rusija: Odgovorne za masakr u Srebrenici treba privesti pravdi

Rusija u današnjem saopštenju nije pomenula termin genocid, koji je utvrđen i presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu, kojeg su osnovale Ujedinjene nacije

10. jul 2015

Rusija je saopštila danas, 10. jula, da svi ljudi odgovorni za masakr 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici 1995.godine, treba da budu izvedeni pred lice pravde.

„Mi snažno zagovaramo da sve osobe koje su učestvovale u tom i drugim zločinima u Bosni i Herecegovini treba da se suoče sa pravdom i budu kaženjeni što je prije moguće“ saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije uoči sjutrašnjeg obilježavanja dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici.

Rusija u današnjem saopštenju nije pomenula termin genocid, koji je utvrđen i presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu, kojeg su osnovale Ujedinjene nacije.

U srijedu, 8. jula, pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija Rusija je koristeći veto spriječila donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici, kojom su željeli obilježiti 20 godina od najvećeg zločina počinjenog u 20 stoljeću nakon II svjetskog rata.

Srbija je prethodno tražila od Rusije da spriječi donošenje rezolucije u SB UN.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga