Rusija: Navalni pobednik internet izbora za lidera opozicije

Aleksej Navalni, borac protiv korupcije, osvojio je najviše glasova na internet izborima za lidere ujedinjene ruske opozicije koju čine liberali, levičari i nacionalisti

23. okt 2012

Aleksej Navalni, borac protiv korupcije, osvojio je najviše glasova na internet izborima za lidere ujedinjene ruske opozicije koju čine liberali, levičari i nacionalisti.

Oko 82.000 ljudi je glasalo na internet izborima koji su okončani u ponedeljak uveče, a čiji je cilj da se pomogne opoziciji da predstavi jedinstveniju platformu u borbi protiv vlasti iz Kremlja, podseća Beta.

Navalni, rekao je u jednom intervjuu da će izbori pokazati „koji ljudi, koje metode i koja ideologija imaju najviše podrške“.

Navalni i njegove pristalice dominirali su u tronedeljnoj seriji debata između kandidata, u procesu koji su neki od njegovih rivala nazvali „krunisanjem“.

On je osvojio skoro 44.000 glasova, i tako iza sebe ostavio romanopisca i kolumnistu Dmitrija Bikova i bivšeg šahovskog šampiona Garija Kasparova.

Tokom vikenda, hiljade Rusa stajalo je u dugačkim redovima na centralnom moskovskom trgu da bi se registrovali za glasanje. Oni vičniji internetu, registrovali su se onlajn.

Glasanje je trebalo da traje do nedelje uveče, ali je produženo za jedan dan, posle serije hakerskih napada zbog čega serveri nisu funkcionisali skoro ceo dan u subotu.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga