Rusija: Nadežda Tolokonikova prebačena u Sibir

Prebačena je 4.500 km daleko od prethodne kolonije, u srce Sibira, za kaznu zbog odjeka njenog pisma u kojem je ukazala na zlostavljanja

07. nov 2013

Zatvorena članica ruskog feminističkog punk benda Pussy Riot, Nadežda Tolokonikova, premještena je u kaznenu koloniju u Sibiru, saopštio je njen suprug. Ovo su prve informacije o Tolokonikovoj nakon dvije sedmice, prenose agencije.

Tolokonikova (23) je ukazala na teška zlostavljanja u prijašnjoj kaznenoj koloniji u centralnoj Rusiji te je, nakon štrajka glađu, konačno prebačena u drugu koloniju, duboko u regiji Krasnoyarsk, saopštio je njen suprug Piotr Verzilov na Twitteru, navodeći da je informacije dobio iz pouzdanog izvora.

Kaznena kolonija 50 nalazi se u gradu Nizhny Ingash, na putu transsibirske željeznice.

„Prebačena je 4.500 km daleko od prethodne kolonije, u srce Sibira, za kaznu zbog odjeka njenog pisma u kojem je ukazala na zlostavljanja“, dodao je Verzilov.

Samo nekoliko mjeseci prije odsluženja dvogodišnje kazne zbog izvođenja Punk molitve protiv Putina u moskovskoj katedrali, Tolokonikova je tražila prebacivanje iz zatvorske kolonije u Mordoviji. Počela je štrajk glađu iz protesta zbog robovlasničkih uslova i konstantnog zlostavljanja. Štrajk je prekinula nakon što je zapala u zdravstvene probleme i prebačena u bolnicu.

Njen suprug navodi kako je izgubio svaki kontakt sa njom nakon 22. oktobra, a ruske zatvorske vlasti su mu samo saopštile da je prebačena u drugu koloniju.

Ruski ombudsman za ljudska prava,Vladimir Lukin, izjavio je kako je Tolokonikova dobrog zdravlja te da je tokom prebacivanja bila u pratnji ljekara, a zbog sigurnosti je sve bilo potpuno izolovano od javnosti.

Ruskoj zatvorskoj službi potrebni su dani, pa čak i sedmice, da prebace zatvorenike. Proces se obično vrši vozovima, a uobičajena je procedura da se niko, pa ni porodica zatvorenika, ne obavijesti o tome.

(Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga