Rusija: Molitve za građanski mir

Najnoviji događaji izazivaju previranja u Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Dok predstavnici patrijaršije pozivaju na razboritost i proveru pritužbi o falsifikovanju, "patriotski" delovi su nezadovoljni zbog toga što patrijaršija nije oštro osudila "liberalnu opoziciju"

12. dec 2011

Iako Ruska pravoslavna crkva za danas nije odredila da se u hramovima moli za građanski mir, u svetlu protesta protiv izborne krađe, u nekim hramovima je danas nakon liturgije čitana „Molitva za saglasje“.

Najnoviji događaji izazivaju previranja u Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Dok predstavnici patrijaršije pozivaju na razboritost i proveru pritužbi o falsifikovanju, „patriotski“ delovi crkve sve više uzimaju reč.

Konzervativni delovi crkve su nezadovoljni što patrijaršija nije oštro osudila „liberalnu opoziciju“ koja sabira „veliki broj ljudi“ koja priželjkuje krv. Traži se da se „zaustavi bunt i krvoproliće“ u Moskvi i drugim gradovima. Bezumne feministkinje obnaženo satanski plešu pred hramom Hrista Spasitelja! U krvavom boju uništićemo budućnost. „Rusi, pravoslavci, ne idite na barikade, već na molitve“.

Pojedini sveštenici upitani od konzervativnih internet programa koji deluju sa blagoslovom crkve, ističu da se boje „krvoprolića i uličnih borbi za vlast““, mada ne spore da je bilo falsifikata rezultata izbora.

„Revoluciju“ podgrevaju „zapadni krugovi“, kao u Tunisu, Egiptu, Libiji, sada i u Siriji, žele da „poljuljaju stabilnost Rusije“. Rusko rukovodstvo ne treba da se orijentiše prema Zapadu, već prema „konzervativnoj većini“ u zemlji koja ne želi potrese već stabilan život i samostalnost zemlje. Nećemo „liberalnu revoluciju“. Ovo je „libijski scenarijo“ za Rusiju, ističe jeromonah Nektarije Golovkin, vlast je dužna da „preseče provokacije“.

Dijalog vlasti i građana treba da protekne u „mirnim uslovima“ Sveštenici ne treba da priželjkuju „besporedak i revoluciju“.

Poznati sveštenik Aleksandar Šumski dao je konzervativnim medijim izjavu u kojoj poziva da se ne dopusti povratak na vlast boljševika. „Patrioti“ treba da se suprotstave „liberalima“. Zapad želi da spreči preporod Rusije, potkupljuje liberale koji su u zemlji „marginalni“. Primeniti prema njima oštre metode bilo bi „opasno“.

Neki sveštenici se raduju „krahu parlamentarizma“, priželjkujući obnovu ruske monarhije. „Slava Bogu da patrijarh Kiril i duhovni starci nisu blagoslovili pravoslavnim vernicima da učestvuju u radikalnim antivladinim akcijama“. Premijera Putina „podržavaju svetogorski starci i mole se za njega“. Šumski poziva Ruse „Ne dajte se ponovo obmanuti“.

Predstavnici patrijaršije ne zastupaju ovaj radikalizam delova crkve i apologiju vlastima. Oni pozivaju na dijalog koji treba da obuhvati sve snage, sem „provokatore i huligane“. Mirni tok protesta stvorio je uslove za opštedruštveni dijalog, smatra patrijaršija. „Treba utvrditi istinu“. Patrijarh Kiril do sada nije dao izjavu o događanjima.

Ruska dijaspora je veoma ogorčena zbog falsifikata, ona smatra da je ugled Rusije u svetu veoma pogođen, neki predstavnici su izjavili da se „stide“.

Policija je početkom nedelje masovno hapsila demonstrante, u Moskvi ih je uhapšeno bar 600, a u Petrogradu 550. Centralna izborna komisija saopštila je da su izbori bili regularni, partija tandema Medvedev-Putin dobila je 49,32% glasova.

(VIA)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga