Rusija: Ko se boji interneta?

U petak je u Rusiji stupio na snagu propis prema po kojem popularni blogeri moraju da se službeno registruju. Za njih ubuduće važe isti zakoni kao i za privatne medije. Kritičari govore o cenzuri

03. avg 2014

Popularni blogeri ubuduće se moraju službeno registrovati, nalaže nova odredba, koja je stupila na snagu u Rusiji (01.08.). Zakon pogađa vlasnike internet stranica kao i korisnike Fejsbuka, Tvitera, i druge. Svi koji na svojim stranicama dnevno imaju 3 000 poseta, moraju se registrovati svojim imenom i mejl adresom. Blogeri tako gube svoju anonimnosti – i podležu pravilima koja važe za ruske privatne medije: zakonodavac hoće da sve informacije koje se pojave na internetu budu verifikovane.

Zakonom bi trebalo da bude garantovano da neće biti objavljeni ekstremistički i huškački sadržaji. Upotreba opscenog jezika, kleveta ili objave privatnih sadržaja trećih osoba biće kažnjavani.

Za prekršaje prete novčane kazne i do 10 000 evra i zatvaranje stranica. Zatvaranje bloga može uslediti ako vlada smatra da je ugrožen javni red, bez odluke suda. Aktivisti za ljudska prava i kritičari Kremlja u ovoj odredbi vide jasan napad na slobodu mišljenja. Oni su tražili od predsednika Vladimira Putina da ne potpiše zakon.

Poruka blogerima

Anton Nosik ima 3021 prijatelja na Fajsbuku i oko 148.000 pratilaca na Tviteru. 58-godišnji bloger piše i podučava onlajn novinarstvo. Nosik novi zakon vidi kao novi simptom problematičnog razvoja. Bloger koji je osnovao opozicione informativne portale gazeta.ru i lenta.ru priča o sve većem ograničenju slobode mišljenja: „Zakon se mora gledati u kontekstu nacionalne kampanje koja ima za cilj zastrašivanje i cenzuru“, kaže on.

Na prvi pogled propis je nejasan. Problem je u tome što svaka stranica, u svakom trenutku, bez objašnjenja može biti skinuta s mreže, upozorava Nosik: „Zakon je poruka blogerima“.

To i nije neka novost: početkom ove godine zatvoren je blog najpoznatijeg ruskog blogera Alekseja Navalnog. „Do danas za to nema suvislog objašnjenja“, smatra Nosik.

On objašnjava značenje bloga kao forme nezavisne i kritičke informacije i izražavanja mišljenja. „Nemamo nezavisni medijski sistem“, kaže on. Blogeri su baš zato važna ravnoteža privatnim medijima. „Konačno, blogeri su uspešna opozicija“, kaže Nosik. A to što su se na meti cenzure sada našli i blogeri potvrđuje činjenicu da se stanje dodatno zaoštrava. „Socijalni mediji i blogovi u središte informacije i komunikacije“, kaže on. Prilikom kontrole je reč i o tome da se spreči međunarodna umreženost.

Pritisak na nezavisne medije stalno raste

Marina Lipman, iz moskovskog instituta Karnegi stvari vidi na sličan način. Ni pre nije bio slobode mišljenja, kaže ona. Nova odredba ipak je više uperena na alternativne medije: „Vlada u blogerima vidi središte alternativnog autoriteta“, smatra Lipman. „Ali zakon o blogerima nije prvi korak u ovom pravcu. A sigurno neće biti niti poslednji“, kaže Marina Lipman.

I za kraj, jedan zanimljiv podatak: od 2016. godine Rusi će svoje lične podatke moći da čuvaju još samo na ruskim serverima.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga