- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Rusija i Kina podržale represiju u Siriji

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Mun izjavio je u subotu, posle neuspelog izglasavanja rezolucije Saveta bezbednosti o Siriji, da kineski i ruski veto „umanjuje ulogu“ UN, javlja Frans pres (AFP).

„To je veliko razočarenje za sirijski narod i za sve borce za demokratiju i ljudska prava“, rekao je Ban Ki Mun posle glasanja tokom kojeg se dogodila retkost – da su dve stalne članice Saveta bezbednosti iskoristile svoje pravo veta.

Ostalih 13 članica Saveta, uključujući tri stalne – SAD, Veliku Britaniju i Francusku – podržale su rezoluciju kojom se predsednik Sirije Bašar Asad poziva da podnese ostavku zbog krvavog razračuna sa protivnicima njegovog režima.

Američka ambasadorka pri UN Suzan Rajs (Susan Rice) izjavila je da je „zgađena“ glasanjem, a francuski ambasador Žerar Aro (Gerard Araud) je rekao da je ovo „tužan dan“ i za Savet i za Sirijce i za „sve prijatelje deomkratije“, javlja Asošijeted pres (AP).

Aro je takođe ocenio da su Rusija i Kina ulaganjem veta „učinile sebe saučesnicima politike represije koju sprovodi Asadov režim“.

Nemački ambasador Peter Vitig (Peter Wittig) je rekao da Savet bezbednosti danas nje postupio u skladu sa svojom odgovornošću i da je narod Sirije „ponovo ostavljen na cedilu“.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas pre glasanja, dok je boravio u Nemačkoj, da Moskva ima dva problema u vezi sa tekstom rezolucije koja su „od ključne važnosti“.

Prema njegovim rečima, rezolucijom se premalo zahteva od naoružanih antivladinih snaga u Siriji, a Moskva je i dalje zabrinuta da bi se tim tekstom mogao prejudicirati ishod dijaloga među političkim snagama u toj arapskoj zemlji, koju potresa ustanak protiv Asada.

Do današnjeg glasanja je došlo pošto su sirijske trupe zasule artiljerijskom i minobacačkom vatrom grad Homs, što je, prema izveštajima aktivista za ljudska prava iz Sirije, izazvalo smrt više od 200 ljudi. U međuvremenu je jedna od aktivističkih grupa smanjila broj poginulih na 55.

Prema podacima UN, za 11 meseci ustanka protiv predsednika Asada, koji režim pokušava da skrši, u Siriji je poginulo više od 5.400 ljudi.

Uprkos tome, Savet bezbednosti još nije uspeo da donese rezoluciju u vezi sa stanjem u toj arapskoj zemlji.

Prethodni pokušaj usvajanja rezolucije u oktobru takođe je propao nakon što su Kina i Rusija uložile veto.

Nova verzija teksta rezolucije, koja je odbijena danas, osuđuje režim u Damasku, ali predstavlja i kompromis u odnosu na zahteve Rusije koja se protivi Asadovom odlasku sa vlasti.

Međutim, jutros je iz Moskve saopšteno da se Rusija „apsolutno protivi“ novom nacrtu rezolucije.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i šef strane obaveštajne služne Mihail Fradkov putuju u utorak u Siriju, gde će se sastati sa predsednikom Asadom.

Moskva, koja je saveznik Damaska, saopštila je prošle sedmice da će nastaviti da snabdeva Siriju oružjem.

(Beta-AFP-AP)

Podelite ovu stranicu!