Rusija dobija pokret mladih vojnika

Ministarstvo odbrane oživljava praksu iz sovjetske ere te će mladi učiti da sklapaju puške, izučavaju vojnu strategiju

21. maja 2016

Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo je da oživi praksu iz sovjetske ere i pokrene pokret mladih vojnika, „Junarmiju“, u okviru kojeg će školarci učiti da sklapaju puške, prolaze vojne obuke, izučavaju vojnu strategiju i historiju.

Mladi vojnici će se učiti disciplini, odgovornosti i moralnim vrijednostima te razvijati patriotski duh, navodi rusko Ministarstvo odbrane.

Pilot projekat „Junarmija“ krenut će već u nedjelju, 22.maja, u Jaroslavskoj oblasti, ali će u punom obimu početi 1. septembra.

Za mlade „vojnike“ će biti sašivena i uniforma u zavisnosti od toga u kojem rodu vojske služe — pješadiji, mornarici, avijaciji ili desantnim jedinicama, prenosi Tanjug rusku agenciju Sputnjik.

Podrška Putina

Ideja je, kako su naveli u Ministarstvu odbrane, povezana sa povećanjem broja vojno-patriotskih udruženja u zemlji, a ima za cilj da sistematizira patriotske pokrete, kao i da odvoji djecu od ulice.

Ideju o stvaranju „Junarmije“ podržao je i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Trenutno se određuju i starosne granice djece koje će primati u „Junarmiju“.

Najvjerovatnije je da će u „armiju mladih“ moći stupiti tinejdžeri od 14 do 18 godina, mada se ranije u javnosti spominjalo da će možda biti i mlađih — od 10 godina pa naviše.

Aktivnosti pokreta mladih vojnika će biti odvojene od školskih, a stupanje u „Junarmiju“ bit će dobrovoljno.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga