- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Rusi pozitivnije gledaju na EU

Jedna od tema samita EU-Rusija biće i ukidanje međusobnih viza. Od mogućeg ukidanja viza bi, iz perspektive ispitanika, najviše koristi imali građani Ruske Federacije (54 odsto). Skoro svaki drugi građanin (46 odsto) bi u bezviznom režimu češće putovao u zemlje Evropske unije. Među mladima između 18 i 29, to bi činio čak svaki treći (64 odsto) građanin Rusije. To pokazuju rezultati DW trendova za Rusiju za decembar. Ukrajinska kancelarija Instituta za ispitivanje javnog mnenja ispitala je 1000 Rusa od 18 do 65 godina.

Čak 41 odsto ispitanika generalno podržava ulazak Rusije u Evropsku uniju. To pokazuje blago povećanje u odnosu na jun ove godine, kada je samo 38 odsto ruskih građana pozdravilo ulazak svoje zemlje u uniju. Uočljivo je da povećanje broja onih koji su za ulazak Rusije u EU, vrlo brzo raste. Svaki treći Rus (32 odsto) želi ulazak u uniju u roku od sledećih pet godina. To je osam odsto više nego u junu ove godine (24 odsto). To povećanje zabeleženo je u svim starosnim grupama.

Primaran ekonomski rast

Oko 53 odsto ispitanika definisalo je ekonomski rast kao primarni cilj EU. Taj cilj je 55 procenata ispitanika lično podržalo. Pre šest meseci samo 37 odsto je smatralo da je ekonomski rast ključni cilj unije. Takvi rezultati pokazuju da ruska populacija ponovo ima više poverenja u ekonomske kompetencije EU. Istovremeno, Evropska unija se doživljava kao geopolitički mnogo manje ekspanzivna. Samo 26 odsto ispitanika smatra da je teritorijalno proširenje bitan cilj EU. To je bitno manje nego pre šest meseci (40 odsto) i to je najniži nivo od početa ispitivanja DW trendova za Rusiju.

Evropska unija je mnogo manje ubedljiva u drugim oblastima; 16 procenata ispitanika kao drugi cilj unije vidi razvijanje zajedničkog sistema bezbednosti, a 10 odsto smatra da je to zajednička evropska kultura i identitet.

Pozitivna ocena veza Rusije i EU

Pozitivno se, poslednjih meseci, promenila ocena veza Rusije i EU. Nakon najniže tačke u junu ove godine, 57 odsto, ispitanici sada taj odnos vide kroz prizmu prijateljstva ili partnerstva. To je 15 odsto više nego pre šest meseci. Samo 13 odsto procenjuje odnose negativno.

Za razliku od odnosa sa Evropskom unijom, nemačko-ruski odnosi su iz perspektive nekih ispitanika pogoršani. Izgleda da je negativna reakcija Kremlja na nemačke kritike zbog slobode mišljenja i ljudskih prava, imala uticaja na ruske građane. Postotak onih koji smatraju da su veze dveju zemalja prijateljske i partnerske, jeste ostao isti i iznosi 69 odsto, ali je zato porastao broj onih koji smatraju da je odnos između Nemačke i Rusije zategnut i neprijateljski (sa 2 na 18 odsto).

Ruski građani su manje optimistični kada se radi o ugledu njihove zemlje u EU. Trinaest odsto građana smatra da se u Evropi na Rusiju gleda kao na nepredvidivu zemlju sa ambicijama supersile. S druge strane, skoro polovina (46 odsto) građana se plaši da će Rusija u Evropi biti tretirana kao dobavljač sirovina i jeftine radne snage. Pre godinu dana, takvo mišljenje imalo je samo 30 odsto Rusa.

(Bern Johan/Tatjana Senik/Željka Bašić-Savić, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!